Krenuo dovoz otpada na Jakuševec, radnici traže potvrdu sigurnosti
(Izvor: Ilustracija/Jutarnji.hr)

Krenuo dovoz otpada na Jakuševec, radnici traže potvrdu sigurnosti

Iz Grada Zagreba za Jutarnji list pojašnjavaju da je sukladno zapisniku Državnog inspektorata jutros izvršeno pražnjenje miješanog komunalnog otpada prikupljenog jučer i to na dio plohe na kojem ne postoji zabrana.

Na upit je li to onda ta šesta ploha, na koju se jutros u izjavi za medije referirao sindikalni povjerenik Barbarić, odnosno je li na toj lokaciji prije tri sedmice došlo do urušavanja, iz Grada Zagreba kažu: "Ta ploha je velika. Otpad je ispražnjen isključivo na lokaciji na kojoj zabrane nema!"

Okupljenim novinarima kod drugog najvećeg ‘brda‘ metropole, jutros je dao izjavu Pavao Barbarić, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata.

- Kao što i sami vidite, otpad se dovozi na plohu šest gdje se dogodio prvi odron. Mi u sindikatu nismo dobili još nikakvu potvrdu od poslodavca ili grada da je lokacija sigurna za rad naših djelatnika. Kako to da smo dopustili da onda rade? U koordinaciji s ostalim sindikatima ćemo vidjeti što dalje. Istraga nije završena i zabrinjava nas sigurnost djelatnika. Jutros je bilo negodovanja radnika po dolasku na posao jer se ne osjećaju sigurno, ali kao što vidite poslodavac insistira da se radi. Nakon jučerašnje tragedije mi se više ne možemo oslanjati na sreću nego je potrebno nešto konkretno učiniti - kazao je Barbarić.

Na novinarski upit ima li biootpada na odlagalištu, naglašava da itekako ima.

- Ima ga, ima. U kojim količinama ne znam. Može li biti uzrok propadanja hrpe i odrona? Može. Biootpad je živi otpad i u njemu ima vode te je pun plinova. Što napraviti? Pitamo se ima li uopće sigurna lokacija. Na nama nije da to razmišljamo, gdje je ta sigurna lokacija. To je nadležnost naših rukovodećih kadrova u Čistoći te gradonačelnika. Tomašević je dobio izbore na otpadu, rješavanju problema s otpadom i rješavanju ovog famoznog odlagališta. Nije ništa napravljeno. Promjene ne vidimo osim ova dva odrona i teškog stradavanja djelatnika s čijim sam se sinom čuo jučer. Oporavlja se od tragedije, ozljede će se zaliječiti, ali je u pitanju njegovo daljnje psihičko stanje - zaključio je Barbarić naglasivši da se strah zavukao među radnike Čistoće nakon jučerašnje katastrofe.

Stanovnici Jakuševca i okolnih novozagrebačkih naselja, koji se već dugo vremena svako malo guše u nesnosnom smradu koji stiže sa odlagališta otpada, s nevjericom i ogorčenjem promatraju kako pojedinci opetovano, pa i nakon jučerašnje tragedije u kojoj je radnik Čistoće ostao bez ruke, "prikupljaju političke bodove".

Ističu kako je teško povjerovati u rezultate mjerenja koje im serviraju gradski oci, da neugodan miris koji ih zapuhuje nije opasan za zdravlje. Navodno su ispod graničnih vrijednosti - sumporovodik, amonijak i merkaptani. Kvaliteta života itekako trpi, tvrde.

Zagrebačka policija od jučer rano ujutro provodi istragu na mjestu tragedije.

Isti se nastavlja i danas kako bi se prikupili svi dokazi te ih proslijedili nadležnom državnom odvjetništvu na daljnju odluku.

Intenzivno traže odgovor što je bio okidač da se lavina smeća aktivira i da odron težak stotine tona krene prema kamionu Čistoće u kojemu je na mjestu vozača sjedio Stjepan K., dok mu je suvozač u kobnim trenucima bio 59-godišnji Josip Topolovec, koji je hospitaliziran na KBC-u Rebro.

I dok su pojedini radnici jutros odbili ući kamionima na ograđeni prostor odlagališta jer traže sigurnost koja im, tvrde, nije zajamčena, dovoz smeća prikupljenog tokom jučerašnjeg dana na deponij je nastavljen danas.

federalna.ba/Jutarnji.hr

odlagalište Zagreb nesreća
Hrvatska Zagreb prosvjed protest
0 17.02.2024 13:15
Kenija maratonac nesreća
0 12.02.2024 08:38
helikopter Rusija nesreća
0 05.02.2024 11:13
Kina rudnik nesreća
0 12.01.2024 19:09
Iran pad aviona nesreća
0 10.01.2024 13:51