Kremlj tvrdi da je poziv pape Franje na razgovore o okončanju ukrajinskog rata razumljiv
(Izvor: Arhiva)

Kremlj tvrdi da je poziv pape Franje na razgovore o okončanju ukrajinskog rata razumljiv

Kremlj je u ponedeljak saopćio da je poziv pape Franje na razgovore o okončanju ukrajinskog rata sasvim razumljiv i da je Rusija spremna da sjedne za pregovarački stol, ali da je Kijev odbacio razgovore zbog svog pogrešnog stava da bi Zapad mogao da pobijedi Rusiju.

Papa Franjo je kazao da Ukrajina treba imati, kako je rekao, “hrabrost bijele zastave" da pregovara o okončanju sukoba u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi.

Rusija rat naziva "specijalnom vojnom operacijom" kako bi se osigurala sopstvena bezbjednost. Kijev i Zapad to nazivaju brutalnim osvajačkim ratom u kolonijalnom stilu.

- Sasvim je razumljivo da je on (Papa) govorio u korist pregovora - kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Papinim izjavama.

Peskov je izjavio da je predsjednik Vladimir Putin više puta govorio o spremnosti i otvorenosti Rusije za pregovore, ali da je Ukrajina odbacila takve prijedloge.

- Nažalost, i izjave pape i ponovljene izjave drugih strana, uključujući i našu, nedavno su naišle na apsolutno oštra odbijanja - rekao je Peskov.

Peskov je kazao da je situacija na bojnom polju pokazala da su nade Zapada da će Rusiji nanijeti "strateški poraz" pogrešne.

- To je najdublja zabluda, najdublja greška, a tok događaja, prije svega na bojnom polju, najjasniji je dokaz za to - kazao je Peskov.

Ukrajina je u nedjelju odbila poziv pape Franje na pregovore o okončanju rata s Rusijom, pri čemu je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se Papa bavi "virtualnim posredovanjem", a njegov ministar vanjskih poslova rekao je da Kijev nikada neće kapitulirati.

Putin je u februaru 2022. poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo rat punog obima nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga i proruskih Ukrajinaca i proruskih milicija, prenosi Reuters

federalna.ba/Fena

Kremlj papa Franjo