Kremlj: Putin neće imati prave konkurencije na predsjedničkim izborima 2024. godine
(Izvor: Fena/Arhiv)

Kremlj: Putin neće imati prave konkurencije na predsjedničkim izborima 2024. godine

Ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin odluči da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2024. godine, niko neće moći da se natječe s njim, izjavio je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska služba poslovnih vijesti RBC.

- Predsednik još nije najavio da će predložiti svoju kandidaturu - rekao je Peskov, a prenosi RBC.

- Ako, međutim, pretpostavimo da se predsjednik kandiduje, onda je očigledno da u ovoj trenutnoj fazi ne može biti prave konkurencije za njega – kazao je.

Peskov je dodao da Putin "uživa apsolutnu podršku stanovništva".

Bivši agent KGB-a dominira Rusijom, kao predsjednik ili premijer, duže od dvije decenije, ponoseći se time što je unio stabilnost ogromnoj zemlji nakon haosa koji ju je zahvatio od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Njegova odluka 24. februara 2022. da pošalje desetke hiljada vojnika u Ukrajinu pokrenula je, međutim, daleko najveći izazov njegovoj vladavini i dovela je do najteže konfrontacije sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine.

Rat u Ukrajini ne ide po planu i Putin se u junu suočio sa pobunom plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina, koji je kasnije poginuo u avionskoj nesreći.

Zapad je uveo najteže sankcije ruskoj ekonomiji od 2,1 biliona dolara, prisiljavajući Moskvu da ubrza svoj zaokret prema Kini.

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je Putinu u martu kako je uvjeren da će Rusi podržati čelnika Kremlja na predsjedničkim izborima iduće godine.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Putin i dalje daleko najpopularniji političar u Rusiji, gdje se većina ljudi oslanja na državne medije za svoje vijesti. U augustu je njegov rejting bio 80 posto, što je više nego prije rata u Ukrajini, prema Levada-Centru.

Ankete također pokazuju da oko 70 posto stanovništva podržava rusku vojsku u Ukrajini, iako opozicioni političari i neke zapadne diplomate tvrde da se takvim anketama ne može vjerovati, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin Rusija izbori Dmitrij Peskov Kremlj
Olimpijske igre Olimpik Rusija Bjelorusija
0 08.12.2023 18:45
Vladimir Putin Rusija kandidat kandidatura
0 08.12.2023 13:18