Kremlj kaže da pregovori u Davosu o Ukrajini neće postići ništa jer Rusija nije tamo
(Izvor: Fena/Arhiva)

Kremlj kaže da pregovori u Davosu o Ukrajini neće postići ništa jer Rusija nije tamo

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da razgovori u Davosu o mirovnim prijedlozima Ukrajine neće postići ništa jer Rusija ne učestvuje u razgovorima.

Predsjednik Vladimir Putin poslao je hiljade vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je izazvalo najveću konfrontaciju između Zapada i Moskve od kubanske raketne krize 1962. godine.

Američki državni sekretar Antony Blinken, francuski predsjednik Emmanuel Macron i ključni lideri Bliskog istoka trebali bi prisustvovati ovosedmičnom Svjetskom ekonomskom forumu, stavljajući razgovore o okončanju ratova u Gazi i Ukrajini na vrh dnevnog reda globalne elite.

- Ovo je samo razgovor radi razgovora - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitan o razgovorima o Ukrajini u Davosu

- Ovaj proces ne može imati za cilj postizanje bilo kakvih konkretnih rezultata iz očiglednog razloga - mi ne učestvujemo. Bez našeg učešća, bilo kakve diskusije su lišene ikakvih izgleda za bilo kakve rezultate - kazao je on.

Ukrajina kaže da se neće povući sve dok svaki ruski vojnik ne bude protjeran s njene teritorije, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je proglasio bilo kakav razgovor s Rusijom kao nezakonit.

federalna.ba/Fena

Kremlj Rusija