Kreću pregovori o povećanju osnovice plaća za zaposlene u javnom sektoru Srednjobosanskog kantona
(Izvor: Fena/Duško Pucar)

Kreću pregovori o povećanju osnovice plaća za zaposlene u javnom sektoru Srednjobosanskog kantona

Nakon prošlogodišnjeg usklađivanja osnovice plaće za korisnike budžeta Srednjobosanskog kantona, te boljeg punjenja budžeta od očekivanog u prvom kvartalu ove godine, iz Vlade SBK najavili su rebalans budžeta i novo povećanje osnovice.

Kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić kazala je kako će se raditi na usklađivanju osnovice s federalnom.

- Ministarstvo financija i Vlada imaju dva osnovna razloga za pokretanje procedure rebalansa. Uputili smo dopis svim budžetskim korisnicima da se obrate određenim zahtjevima tamo gdje su potrebne neznatne korekcije. Prvi razlog za rebalans je planirano kreditno zaduženje u iznosu od 40 miliona maraka, a drugi je usklađivanje, odnosno rast osnovica zaposlenim u javnim sektoru koji se financira iz proračuna SBK – kazala je Plavčić.

Ona je podsjetila da je Federacija BiH prilično kasno dobila budžet za 2024. godinu.

- Ostali smo dosta ispod FBiH, koja je u zadnjem momentu u zakonskom roku usvojila budžet, tako da nije bilo vremena za usklađivanje, pa ćemo iskoristiti ovu priliku da bismo uskladili osnovice u našem kantonu s osnovicama u FBiH - kazala je Plavčić.

Prvi sastanak s predstavnicima sindikata najavljen je za utorak.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kazao je kako će se pokušati naći optimalno rješenje.

- Mislim da ćemo otvoriti važnu priču sa sindikatima da sustignemo osnovicu u Federaciji negdje od 1. januara. Otvorit ćemo pregovore, vidjeti šta se može najoptimalnije postići i doći do nekih zajedničkih rješenja za rebalans i planirati još određene korekcije jer znate da smo krenuli u proceduru kreditnog zaduženja - rekao je Lendo.

federalna.ba/Fena

Srednjobosanski kanton budžet osnovica plate povećanje