videoprilog Ane Skopljak (Svijet)

Elizabeta Druga ne osjeća se starom za nagradu časopis "Oldie"

Septembra 2015. godine njeno visočanstvo kraljica Elizabeta II postala je najduže vladajući britanski monarh u historiji, prestigavši kraljicu Viktoriju. Ove godine titulu starice godine je odbila poručivši da se ne osjeća tako. Ipak, ona „godine su samo broj“ važi i za britansku kraljicu.

1953. godine kraljica Elizabeta, vojvotkinja od Edinburga, nakon smrti oca postala je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva pod imenom Elizabeta II. Od tada sjedi na tronu kraljevstva. Britanski časopis „The Oldie“, koji dodjeljuje nagrade starijim osobama, otkrio je da je Bakingemskoj palati predložio da svoju nagradu „Stara osoba godine“ dodijeli 95-godišnjoj kraljici, koja je na tronu gotovo sedam decenija. Njeno veličanstvo odbilo je nagradu, a u objavljenom pismu njenog privatnog sekretara Toma Leng-Bejkera navodi se da se kraljica ne osjeća starom da bi nosila tu nagradu: “Njeno veličanstvo vjeruje da je osoba stara onoliko koliko se starom osjeća, stoga Kraljica ne vjeruje da ispunjava relevantne kriterije kako bi bila u mogućnosti prihvatiti nagradu, te se nada da ćete pronaći zaslužnijeg dobitnika”.

Kraljica je prošle nedjelje viđena kako hoda sa štapom, prvi put od 2004. godine, a nedavno je prevezena u bolnicu. Iz palate su poručili da nema razloga za brigu te da je riječ o rutinskoj kontroli.

“Ne mislim da ima razloga za veliku uzbunu, osim što, naravno, sa 95 godina, uvijek morate biti pomalo zabrinuti, ali Kraljica je izvanredno dobrog zdravlja. Potpuno je razumljivo da joj možda treba nekoliko dana odmora”, kazao je kraljevski biograf Hugo Vickers.

Njen suprug, princ Filip, koji je preminuo u aprilu u 100. godini, dobitnik je nagrade Stara osoba godine za 2011. godinu. Princ poznat po svom humoru poručio je da “nema ništa bolje za moral od podsjećanja da godine prolaze i da stara olupina počinje da se raspada”. Nasuprot njemu, kraljica oduševljava mladim duhom i šalje poruku cijelom svijetu da nije važno šta kaže vaš rodni list o datumu rođenja, važno je samo kako se osjećate.

Ovo je prilog iz vanjskopolitičkog magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Elizabeta Druga Kraljica Elizabeta Svijet
Svijet
0 26.11.2021 20:23
Svijet
0 21.11.2021 23:09
Bugarska izbori Svijet
0 21.11.2021 22:52