Kralj Charles obećao osnažiti 'neophodne' veze Francuske i Britanije
(Izvor: EPA-EFE/EMMANUEL DUNAND)

Kralj Charles obećao osnažiti 'neophodne' veze Francuske i Britanije

Kralj Charles III obećao je u četvrtak da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi osnažio odnose između Francuske i Britanije, sugerirajući da bi se "nezamjenljivi" partneri također mogli udružiti u zajedničkom rješavanju vanredne klimatske situacije.

U govoru u francuskom Senatu drugog dana trodnevne posjete Francuskoj za koju se London nada da će osnažiti odnose nakon Brexita, Charles je spretno pomiješao engleski i francuski, izazivajući ovacije poslanika.

Prisjetio se svoje majke kraljice Elizabehe II, koju je naslijedio na tronu nakon njene smrti prije godinu dana, opisujući njeno naslijeđe za odnose između Francuske i Velike Britanije kao "zlatnu nit koja će zauvek sjajno sjati" i rekavši da je kraljevska porodica bila "preko svake mjere dirnuta" odavanjem počasti njoj iz Francuske.

- Za vrijeme koje mi je dato kao kralju, obećavam da ću učiniti sve što mogu da jačam neophodan odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske - kazao je.

- Sasvim jednostavno, Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek će biti jedan od najbližih saveznika i najboljih prijatelja Francuske - rekao je on, govoreći s bine ukrašene britanskim, francuskim i zastavama EU.

Predložio je da bi Francuska i Britanija trebalo da se udruže kako bi se uhvatile u koštac s klimatskim i biodiverzitetnim vanrednim situacijama s novom verzijom Entente Cordiale sporazuma iz 1904. godine, koji je zapečatio prijateljstvo između Pariza i Londona.

- Želio bih da predložim da to postane i “Entente pour la Durabilite” (Partnerstvo za trajnost) kako bi se efikasnije uhvatilo ukoštac s globalnom krizom u pogledu klime i biodiverziteta - rekao je.

Također je obećao da su London i Pariz "postojani u našoj odlučnosti da Ukrajina trijumfuje" u borbi protiv ruske invazije.

- Naš savez i naša odlučnost bitni su kao i uvijek. Zajednički smo odlučni u solidarnosti s ukrajinskim narodom – kazao je kralj Charles III, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

kralj Charles III Francuska