videoprilog Adise Alić i Sanele Sojtarić (Dnevnik 2)

Kraj višegodišnje agonije radnika Vitezita?

Višegodišnja agonija radnika Poslovnog sustava Vitezit, koji je kao lider u proizvodnji eksploziva bio temelj razvoja naše zemlje, uskoro bi mogla biti riješena. Naime, u okviru stečajnog postupka, namjenski dio imovine prodan je kompaniji u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka. 

Vijest o prodaji firme preostali radnici dočekali su s velikim očekivanjima. Uz nastavak proizvodnje nadaju se novim radnim mjestima, te povratku na posao i oko 200 radnika koji su za vrijeme stečajnog postupka dobili otkaze.

- Očekujemo rješavanje našeg radno-pravnog statusa, a i ponovno pokretanje proizvodnje - kazala je radnica Vlatka Mlakić.

- Mislim da će novi kupac doći s ozbiljnim namjerama, jer ulagati toliki novac, smatram da je to dosta ozbiljno i očekujem zapošljavanje novih ljudi - mišljenja je radnik Maid Neslanović.

Nakon tri javne prodaje, dio kompanije za proizvodnju eksploziva prodan je za oko 10,5 miliona KM. Uz uplatu depozita uvjet je i da kupac zadrži istu djelatnost.

- Imovina PS Vitezit d.o.o Vitez, koja čini proizvodnu cjelinu, a služi za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, prodavat će se kao cjelina za koju se može prihvatiti kupovina samo od kupca koji je registrovan za takvu proizvodnju - naglasila je Neda Majstorović, glasnogovornica Općinskog suda Travnik.

Podsjećamo, stečajni postupak nad Vitezitom, čiji je većinski vlasnik Vlada Federacije, pokrenut je u novembru 2019. godine. Za godinu i po postupka pokrenut je dio proizvodnje s oko 70 radnika.

- Možete misliti kakav je sigurnosni aspekt to pokretanje proizvodnje. I uspjeli smo se vratiti na tržište s našim proizvodom, koji je, kad je izašao na tržište, imao odličan kvalitet - istakla je stečajna upravnica PS Vitezit Bahrija Huseinbegović.

Prodaja bi mogla donijeti višestruke koristi - kako za radnike tako i državu, smatra struka, a sve to uz domaćinski odnos novog vlasnika, od koga se očekuje reorganizacija.

- U nekoliko navrata davana je mogućnost menadžmentu Vitezita da u proteklih 10-ak godina sami to urade. Međutim, oni, očito, nisu bili sposobni, osim da povlače budžetska sredstva i da ih troše kako su ih trošili. To će vjerovatno neko drugi ispitivati - navodi Adil Lozo, predsjednik Odbora povjerilaca PS Vitezit.

Oko 70 onih koji godinama čekaju rješenje svog radnopravnog statusa, od prodaje očekuju konačno namirenje svojih potraživanja. Za razliku od drugih, po njima, budućnost firme je upitna, a najave novog vlasnika ambiciozne.

- Neko će uložiti 180 miliona KM u ovu firmu i zaposliti 500 ljudi, da počne proizvodnja raketnog baruta, čija je kompletna linija prodata u Srbiju. Mislim da je to teško - ocijenio je Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radno pravnog statusa PS Vitezit.

Stečajni postupak još nije završen. Ostaje druga imovina, ali i kćerke firme, te potraživanja povjerilaca koja premašuju 40 miliona maraka. Ono čemu se svi nadaju je da će novi vlasnik u roku od mjesec dana izvršiti zakonsku obavezu uplate, te nastaviti proizvodnju, što bi u slučaju Vitezita značilo da stečaj neće biti i kraj firme.

federalna.ba

Vitezit Vitez