"Kraj rata u Ukrajini nije ni na vidiku"
(Izvor: Ilustracija/Vldimir Simicet)

"Kraj rata u Ukrajini nije ni na vidiku"

Predsjednik Češke Petr Pavel ocijenio je kao "pozitivan preokret" napredovanje ukrajinskih snaga u Zaporožju, ne smatra da je to prekretnica u ratu u Ukrajini i upozorio da njegov kraj nije na vidiku, jer, kako je rekao, i Kijev i Moskva insistiraju samo na svojim predstavama a u svijetu ne postoji šira međunarodna sloga kako da se taj sukob riješi.

"Probijanje ruske odbrambene linije ne bih nazvao prekretnicom. Možemo da govorimo o pozitivnom preokretu, ali to je samo djelić fronta, napredovanje nekoliko kilometara ili desetina kilometara, a Rusija nema samo jednu liniju odbrane, već dvije, negdje i tri. Proboj na jednom mjestu na frontu ne znači kolaps ruske armije i pobjedu Ukrajine", upozorio je danas Pavel u video intervjuu češkom listu Mladá fronta DNES.

Češki predsjednik rekao je da treba biti obazriv u ocjeni napredovanja ukrajinske kontraofanzive, nastaviti pomoć Kijevu, ali i da se smije podleći optimizmu da je kraj rata na vidiku.

"U ovom trenutku Rusija ne želi da razgovara ili ako želi onda samo sa onima koje smatra svojim saveznicima. A je ne mislim da sada ima o čemu da se razgovara jer predsjednik (Rusije Vladimir) Putin stavlja do znanja da polazna tačka za pregovore jeste ruski prijedlog, a to je iz razumljivih razloga za zemlje kao što je naša neprihvatljivo", rekao je Pavel.

Češki ppredsjednik upozorio je da bi organiziranje mirovnog samita u ovom trenutku bio samo "prazan gest".

"Za to je potrebna volja obje strane u sukobu. Za sada i jedna i druga složno tvrde da sadašnji uslovi ne omogućavaju nikakve pregovore. Istovremeno bi bilo potrebno da se dođe do šire međunarodne sloge oko toga kako da se taj sukob rješava. A ni to za sada nemamo. Ako bi neko htio da organizira mirovni samit možda bi to privuklo pažnju ali sa gorkim ukusom", rekao je Pavel.

On se založio da diplomatski kanali ostanu otvoreni jer, kako je naglasio, diplomatija ne može da se rukovodi samo apsolutnim najvišim principima, vodi se i u zemljama koje međusobno ratuju.

"Doći će vrijeme, prije ili kasnije kada ćemo htjeti i sa Rusijom da uspostavimo neki nivo odnosa a to ne može da se radi bez ambasadora", kazao je češki predsjednik o povratku nekih zapadnih ambasadora u Moskvu.

Pavel je apelovao također da Zapad posveti više pažnje globalnom jugu, jer se danas sukob u svijetu sve više odvija između demokratije i autokratije u raznim njenim oblicima.

"Jasno je da se danas rivalitet pomjera sa ideološke ravni, ranije poznatog sukoba Istoka i Zapada, u sukob između demokratije i raznih oblika autokratije. Između je niz država koje trenutno nisu ni ovdje ni tamo ali sigurno su vrijedne da se taj sukob za njih povede", kazao je češki predsjednik.

federalna.ba/Beta

Češka Ukrajina Petr Pavel
Volodimir Zelenski Ukrajina
0 01.12.2023 20:20
Jens Stoltenberg Rusija Ukrajina
0 29.11.2023 14:06
Rusija Ukrajina NATO Jens Stoltenberg
0 29.11.2023 10:29