Kožul: Zakon o vanjskim poslovima je sistemski i važan zakon

Kožul: Zakon o vanjskim poslovima je sistemski i važan zakon

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul izjavio je da Klub poslanika predvođenih HDZ-om BiH podržava donošenje Prijedloga zakona o vanjskim poslovima, koji je na današnjoj sjednici doma dobio opću, ali ne i entitetsku većinu.  

- Tokom rasprave bili smo prilično jedinstveni da je zakon o vanjskim poslovima sistemski, potreban i važan. Zakon nije idealan, te je bilo mnogo opravdanih primjedbi na članke. To je nešto što se eventualno u drugoj fazi čitanja može usuglasiti. Ako zakon danas dobije opću većinu, a ne dobije entitetsku napravili smo dobru stvar, ostavili smo nekakav vremenski prostor za stručno i političko usuglašavanje stavova oko ovog zakona – kazao je Kožul.

Ovom prilikom, komentirao je i slučaj Salko Zildžić, koji je uhapšen u Srbiji radi pronalaska pištolja i iskaznice Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA).

- Ovaj slučaj samo pokazuje ono što smo svi znali – da je OSA u proteklih sedam, osam godina bila privatizirana i bila pod nadzorom jedne političke stranke. To je ozbiljan politički i sigurnosni problem o kojem ćemo morati raspravljati. Dakle, radi se o problemu koji postoji i malo po malo izlazi na svijetlo dana – konstatovao je Kožul.

Dodao je da je jedna od članica Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e već podnijela inicijativu da se žurno održi sastanak tog Povjerenstva.

- Taj sastanak, koliko znam, bit će veoma brzo održan. Ima niz razloga da se on održi neovisno o navedenom slučaju – poručio je Kožul.

federalna.ba/Fena

Predrag Kožul