Kozar: Apsolutno je nemoguće prekrajanje granica na Balkanu

Vježba Brzi odgovor 21 zajednička je bilateralna vježba Oružanih snaga BIH i SAD-a koja će biti održana od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku Oružanih snaga Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle. Oko 700 američkih vojnika vježbaće zajedno sa pripadnicima državnih Oružanih snaga što doprinosi jačanju BiH u njenim granicama i učvršćivanju suvereniteta naše zemlje te šalje poruku da antidejtonska ili antiustavna djelovanja neće biti tolerisana. Vježba je redovna obaveza naše zemlje u okviru programa Partnerstvo za mir, kojem smo pristupili 2006. godine. Ministarstvo odbrane če vježbu zvanično najaviti u ponedjeljak.

Tim povodom u Federaciji danas smo razgovarali sa vojnopolitičkim analitičarem Đurom Kozarom.

Smatra da je budućnost BiH, prije svega, u evroatlantskim integracijama.

"Dakle, da štoprije uđe u NATO. Naravno to neće biti nimalo lako zato što u NATO ulazi država koja je uređena i treba odgovoriti na onih 5 pitanja da bi BiH bila još bliže NATO-u. Treba odgovoriti na politička, vojna, sigurnosna pitanja, resurse i pravna pitanja, odnosno realizacije ljudskih prava."

Kaže da bh. vlasti nisu u stanju da sprovedu reforme jer država nije funkcionalna.

"Mnogi misle ulazi vojska u NATO. Ne, ulazi država u NATO, a sa državom i vojska. Bitno je da država bude uređena tako da u NATO ne unosi svoje probleme. Najbolje je početi od organa na nivou države. Oni su nam sada vrlo veliki problem. To je pokazalai ova situacija u vezi sa vakcinom. Jednostavno Vijeće ministara ne funkcionira kako treba i to se osjeti u svim segmentima države. Koči se modernizacija vojske, a za to trebaju pare."

O miješanju Srbije ističe da je ona proklamirala svoju vojnu neutralnost i nema utjecaj na BiH.

"Ali ima Republika Srpska koja je za sada potpuno priklonjena vojnoj neutralnosti Srbije, a ne zalaže se za prijem u NATO svoje države. Očito je da su u RS-u još uvijek moćne snage koje se odupiru to ulasku i to će se ubuduće morati mijenjati tako što će sazrijevati svijest da je nama zapravo mjesto u NATO-u. Samo sigurna država može očekivati investicije i svoj boljitak."

Kozar pojašnjava da nam NATO izlazi u susret koliko može da zemlja bude bliže NATO-u.

"Naravno NATO ne tjera BiH na to. To je dobrovoljna stvar svake države da uđe, pa i BiH. Ali NATO pokušava da kroz razne forme BiH bude bliža tom savezu. Ova Komisija za saradnju, time se ne prejudicira ulazak BiH u Sjevernoatlantski savez. Ali dobro je da se sarađuje i da se ide i u partnerstvo za mir i da se ono što više jača."

Kada je riječ o najavljenoj vježni ističe da je ona jako važna.

"Ono što se na obuci nauči mora se i provjeriti na vojnim vježbama. Amerikanci svojim dolaskom u BiH, sa svojim najmodernijim helikopterima, kopnenim snagama, zapravo jačaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Već kroz naziv "Brzi odgovor" oni nagovještavaju šta bi se moglo raditi ukoliko ovdje dođe do teškog narušavanja sigurnosne situacije ili antidejtonskih i antiustavnih poteza kojima bi se u BiH izazvao recimo sukob niskog intenziteta."

DNS je pozvao Dodika da povuče saglasnost za održavanje vježbe jer je ranije govorio da ovakve vježbe nisu u interesu RS-a, a postoji i odluka Skupštine o vojnoj neutralnosti. Kozar kaže da ne može entitet donijeti odluku za državu.

"Entitet može željeti vojnu neutralnost, ali o tome odlučuju državni organi. Ne treba opozicija u RS-u da trenira strogoću prema Dodiku u vezi NATO-a. Dodik je u pravu što neće da dovede 30.000 demonstranata na Manjaču pa da ne da da se vojna vježba održi. Zato što je to partnerstvo za mir u koje smo mi uključeni već 16 godina. Nema potrebe da se oštre zubi u RS-u na vježbi jer ona je potpuno regularna. Dodik je samim tim što se šalje program reformi, što je formirana Komisija, on se očito prilagođava situaciji. Ali to ne znači unaprijed da smo mi već u NATO-u. Treba još dosta toga uraditi."

Na pitanje da li je BiH danas veće žarište od odnosa Beograda i Prištine, odgovara: "Teško je to upoređivati. Odnos između Srbije i Kosova je u pat poziciji. Tamo je situacija nepromjenjiva, pregovori su u zastoju. Što se tiče BiH, njoj se nabacuju neki razlazi a da se uopšte ne pita hoće li ta zemlja opstati. Meni se čini da bi mi u BiH trebali da se oslobodimo raznih mentora. Apsolutno je nemoguće prekrajanje granica na Balkanu. To je stav i Brisela i Washingtona. Ne mogu iz RS-a sami oni to tako željeti, iako bi imali pomoć svojih ruskih saveznika. To je nemoguća misija. to što će oni imati komisiju koja će raspravljati o budućnosti BiH, to je njihovo pravo. Mislim da niko iz Federacije neće pristati da razgovara o mirnom razlazu kao što to Dodik nalaže."

Smatra da Kosovo neće dugoročno dobiti pravni suverenitet sve dok Srbija na to ne pristane.

"Trenutno najveći problem BiH je nefunkcionalna država. Zoran Tegeltija je jedan vrstan ekonomista ali on je na daljinsko upravljanje Dodikovo iz Banja Luke", zaljučio je Kozar.

federalna.ba

Đuro Kozar Federacija danas
Federacija danas
0 19.06.2021 18:45
Federacija danas Federalna televizija FTV Emisije FTV najava
0 19.06.2021 15:28
Federacija danas
0 18.06.2021 18:42
Mirjana Marinković-Lepić Federacija danas
0 18.06.2021 17:50
Federacija danas
0 17.06.2021 18:32