Kosovska policija objavila snimak početka napada u selu Banjska
(Izvor: AA)

Kosovska policija objavila snimak početka napada u selu Banjska

Policija Kosova je u nedjelju objavila više videosnimaka, među kojima i one koje je zabilježila kamera u vozilu, a na kojima se, navodno, vidi kako je počeo napad na njihovu policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova.

Snimak s kamere u vozilu, koji nosi datum od 24. septembra i napravljen je nedugo nakon napada, prikazuje trenutak eksplozije u kojoj je prema tvrdnjama Kosovske policije poginuo njihov pripadnik.

"Prvobitni napad terorističke grupe, prema dostavljenim informacijama, prvo je izvršen eksplozivom, od čega je poginuo policijski vodnik policijske stanice Zvečan, a nakon ovog napada eksplozivom počeo je napad teškim naoružanjem istovremeno u pravcu ostalih policijskih službenika koji su bili na licu mjesta. Video prikazuje prve napade terorističke grupe na Policiju Kosova. Napadi, kako se vidi, izvršeni su različitim oružjem, počevši od zolje i drugog teškog naoružanja", navode iz policije.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare da je cilj "terorističkog napada Srbije" u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova, prenijeli su kosovski mediji.

On je rekao da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi s dronova zaplijenjenih od grupe.

Rekao je da slike dokazuju da se ova grupa u Srbiji priprema, obučava i izvodi vežbe u Pasuljanskim livadama kod Jagodine i u vojnoj bazi za obuku na Kopaoniku.

"Sve ove slike u vezi sa pripremama dali su dronovi terorističke organizacije koju smo uhvatili", rekao je on.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom policija Kosova u, kako su naveli, "antiterorističkoj akciji" likvidirala četvoricu napadača i uhapsila šestoricu. Ostali su, kao i Radoičić, pobjegli u Srbiju.

federalna.ba/AA

Kosovo