Kosovska opozicija na sjednici Skupštine zatražila podršku za rudare i kosovsku policiju
(Izvor: Ilustracija/radiokim)

Kosovska opozicija na sjednici Skupštine zatražila podršku za rudare i kosovsku policiju

Zastupnici kosovske opozicije napustili su u četvrtak sjednicu Skupštine Kosova nakon što je odbijen njihov prijedlog da se na sjednici podrže rudari rudnika Trepce koji štrajkuju deseti dan, te zahtjevi pripadnika specijalne policije koji su u srijedu prosvjedovali ispred zgrade kosovske Vlade.

Šef Kluba poslanika PDK Abelard Tahiri rekao je da do sada nisu ništa poduzeli jer su čekali da Vlada riješi ovaj problem što se nije dogodilo.

"Rudari Trepca štrajkaju već 10 dana i Vladi smo dali vremena da riješi ovo pitanje kako bi rudari prekinuli štrajk, što se nije dogodilo. Rezoluciju smo već obradili i tražli smo da danas kao prva točka bude usvajanje rezolucije kojom kosovski parlament traži potporu zahtjevima rudara Trepce", rekao je Tahiri.

Šef parlamentarne grupe LDK Arben Gashi kazao je da Skupština mora izglasati rezoluciju kojom će ispuniti zahtjeve rudara koji su minimalistički te dodao kako bi se to piranje trebalo riješiti danas zbog zdravstvenog stanja rudara, prenose Reporteri.net.

Pripadnici Jedinice za specijalne intervencije Kosovske policije i Jedinice za rukovanje eksplozivnim napravama prosvjedovali su u srijedu ispred zgrade Vlade Kosova tražeći preispitivanje kategorizacije opasnosti na radu.

Pripadnici kosovske policije tokom prosvjeda poručile su da neće stati dok im se ne ispune zahtjevi, te su zatražili da se mjerodavni ne igraju s njihovim dostojanstvom.

No kosovski premijer Albin Kurti kazao da je svaki pripadnik specijalne policije ima opremu vrijednu blizu 10 hiljada eura, primanja su im 2200 eura, a imat će i dodatak za rizik od 150 eura mjesečno.

"Živimo na Kosovu, gdje je BDP po stanovniku mjesečno oko 460 eura. Ove godine 2.134 kosovska policajca ili gotovo 27 posto primali su u prosjeku više od 1.000 eura mjesečno. Na Kosovu su 203 policajca koji su ove godine imala veća primanja od predsjednika Republike (1.890 eura bruto, koeficijent 18), a u junu i julu bilo ih je blizu 700 (što naravno uključuje i apsolutnu većinu članova Nacionalnog sindikata policije)", napisao je Kurti na Facebooku.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kritizirao je nakon sjednice predstavnike vladajućih stranka jer nisu podržali prijedlog opozicije da se na dnevni red uvrsti rasprava o rudarima.

Krasniqi je rekao da su zastupnici parlamentarne većine "s mjesečnim primanjima od blizu 2.000 eura danas glasali protiv rudara i policajaca svoje zemlje, koji svakodnevno riskiraju svoje zdravlje i živote za Kosovo".

"Ti zastupnici više ne zastupaju nikoga i ništa osim vlastitih interesa i osobnih probitaka. Kakva sramota!", napisao je Krasniqi na Facebooku.

Na današnjoj sjednici trebala bi biti podržana Rezolucija Evropskog parlamenta o najnovijem razvoju događaja u dijalogu Srbije i Kosova, uključujući situaciju u općinama na sjeveru Kosova.

federalna.ba/Fena

rudari policija Kosovo skupština opozicija
Kosovo skupština žene Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 23.02.2024 12:16
Tirana protesti opozicija
0 21.02.2024 12:02
New York policija protesti Palestina
0 20.02.2024 11:21