Kosovo zaustavljeno "na korak" do prijema u Vijeće Evrope
(Izvor: Fena/MVP Kosovo)

Kosovo zaustavljeno "na korak" do prijema u Vijeće Evrope

Na današnjoj sjednici Odbora ministra Vijeća Evrope (VE) neće biti riječi o prijemu Kosova u tu organizaciju iako je Vlada Kosova poduzela aktivnosti na izradi nacrta statuta Zajednice srpskih općina (ZSO)  koji bi do kraja maja trebala poslati kosovskom Ustavnom sudu.

Kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala saopćila je to u četvrtak te obavijestila Vijeće Evrope da Kosovo radi na nacrtu statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju općina sa srpskom većinom na Kosovu" koji zadovoljava potrebe građana srpske zajednice ali i istodobno poštuje Ustav Kosova.

No po svemu sudeći takvi koraci kosovske vlade dolaze prekasno i prijem Kosova u Vijeće Evrope odgođen je na nekoliko sedmica nakon što je Srbija na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokrenula niz diplomatskih aktivnosti kako bi onemogućila prijem Kosova u tu organizaciju.

Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem, Briselskim sporazumom se obvezala kako neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije ali i Kosovo je prihvatilo obvezu formiranja Zajednice srpskih općina te je upravo nepoduzimanje konkretnih koraka ka uspostavi ZSO usporilo prijem Kosova u Vijeće Evrope.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano pozdravio je spremnost Kosova da se konačno angažira u izradi nacrta statuta ZSO jer, kakao je kazao od 2013. godine, nažalost Kosovo nije poduzelo nikakve korake ka uspostavljanju pomenute zajednice.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli dogovor o osnivanju ZSO,  a 2015. usuglasili njene principe. No iste godine, Ustavni sud Kosova je utvrdio da je veliki dio tih principa u suprotnosti s kosovskim Ustavom.

Evropske i američke diplomate su krajem prošle godine Kosovu i Srbiji  dostavile nacrt statuta ZSO i uspostavljanje  te zajednice dio je sporazuma o normalizaciji odnosa koji su strane dogovorile prošle godine u Bruxellesu i Ohridu.

Stano je podsjetio kako je Evropsko vijeće pozdravilo u decembru 2023. spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji su stranama predstavili predstavnici EU te dodao kako je taj dokument formalno priznalo 27 država članica Evropske unije.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope preporučila je 16. april prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd za koji je to bio "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.

Nakon toga najavljivano je kako se konačna odluka očekuje 17. maja i da bi Kosovo za prijem u Političkom odboru VE-a trebalo osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

No iako uživa veliku podršku u Vijeću Evrope Kosovo je danas zaustavljeno "na korak" do članstva u tu organizaciju posvećenu ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

federalna.ba/Fena

Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
Odgovorite ljudima
0 05.06.2024 22:39
Odgovorite ljudima Jasmin Ahić Tomislav Tadić Filip Matić Samir Forić
0 29.05.2024 21:44