Parlamentarna skupština Vijeća Evrope podržala prijem Kosova

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope podržala prijem Kosova

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) danas je u Strazburu usvojila izvještaj izvjestiteljke za Kosovo Dore Bakojanis kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, bez ikakvog uvjetovanja.

Nakon rasprave koja je trajala više od dva sata i u kojoj je učestvovalo 59 poslanika, za prijem Kosova glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv i 11 uzdržanih. Bila je potrebna dvotrećinska većina prisutnih poslanika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz 46 država članica.

Nakon današnjeg glasanja u PSVE, preostaje još da Vijeće ministara država članica Vijeća Evrope glasa za članstvo Kosova, najvjerovatnije na godišnjem sastanku ministara 16. maja.

Tokom rasprave, izvjestiteljka za Kosovo Dora Bakojanis je istakla da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija s jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava.

Bakojanis je kazala da je nakon njenog izvještaja bilo mnogo primjedbi koje nisu vezane za kriterije članstva, već su se odnosile na državnost Kosova. Ona je zato pozvala zastupnike da se državnost ostavi po strani i da se izglasa njena preporuka za prijem Kosova u Vijeće Evrope.

Uoči današnje rasprave i glasanja o izvještaju, pojedine delegacije su u posljednjem trenutku podnijele 15 amandmana. Najviše amandmana podnijela je delegacija Srbije, koja je, pored ostalog, zahtijevala da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu bude obavezan preduvjet za prijem Kosova u Vijeće Evrope.

Sve amandamane je najprije odbio Komitet za politička pitanja i demokratiju, a potom i sama Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Jedini obavezan uvjet koji je bio postavljen Kosovu odnosio se na vraćanje 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, prema presudi Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine, koji je Vlada Kosova ispunila 13. marta.

Potom je 27. marta ove godine Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope usvojio je izvještaj Dore Bakojanis.

Kosovo je aprila 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Vijeća Evrope odlučio da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a Parlamentarna skupština je imenovala grčku poslanicu Doru Bakojanis da uradi izvještaj o članstvu Kosova.

Kosovo je maja 2022. predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Vijeću Evrope, nakon što se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je napala Ukrajinu februara 2024. godine.

federalna.ba/AA

Kosovo Vijeće Evrope
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11
Miroslav Lajčak Peter Stano Srbija Kosovo
0 15.05.2024 20:14
Vjosa Osmani Frank-Walter Steinmeier Kosovo Vijeće Evrope
0 15.05.2024 11:45