videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 2)

Kosovo jedino u Evropi nema štampanih dnevnih novina

Zatvaranja tokom pandemije koronavirusa smanjila su prodaju novina i prihode od reklama, te su se mnogi okrenuli svojim pametnim telefonima i televiziji kao izvoru informacija.

Sve do marta prošle godine Kosovo je imalo 5 dnevnih listova, svi sa malom cirkulacijom. Pandemija koronavirusa je učinila svoje. Zatvaranja su smanjila prodaju novina, što ih je učinilo neisplativim. Pandemija je samo ubrzala neizbježan korak prelaska štampanih medija na elektronsku formu.

“Nažalost, Kosovo je danas jedino područje u Evropi koje nema štampanih dnevnih novina. Fokus je na online izdanjima. Starije generacije su uskraćene za njihov primarni izvor informacija, što jesu u ovom slučaju štampane novine”, kaže Imer Mushkolaj, predsjedavajući Vijeća za medije Kosova.

Vodeći list Koha Ditore prodavao je oko 10 hiljada primjeraka u svom vrhuncu. Sada njihove štamparske prese stoje nepomično.

“I prije pandemije čitalačka publika novina bila je u padu, a i sa ekonomske strane nije više bilo isplativo štampanje. Stoga smo se orijentirali na to da naše čitače preusmjerimo sa štampane na elektronsku verziju”, objašnjava Agron Bajrami, urednik Koha Ditore.

Oni koji su novine čitali uz jutarnju kafu, sada ih moraju zamijeniti pametnim telefonom, tabletom, laptopom.

Iščezavanje štampanih medija, jasno je, veliki je udarac starijim generacijama, a mogao bi dovesti i do manjka pisane historije.

“Kosovo je okončalo jednu staru tradiciju i, nažalost, sada više ne postoji pisana historija, kakva i dalje postoji u široj regiji i na drugim mjestima”, dodaje Mushkolaj.

Jedan dio pisane historije zasigurno će ostati kod kolekcionara novina, istinskih ljubitelja pisane riječi.

“Imam raznih novina od 1990. godine i ukupan broj u mojoj kolekciji je oko 30 hiljada primjeraka. Ovdje je arhivirano samo 20 hiljada primjeraka, jer oko jedne trećine je oštećeno tokom rata”, kaže Azem Qerkini, kolekcionar novina.

Njegova kolekcija se sada može smatrati važnim dijelom kulturnog naslijeđa Kosova.

federalna.ba

Kosovo novine
Kosovo Srbija genocid
0 04.05.2021 08:56
Albin Kurti Josep Borrell Kosovo
0 29.04.2021 17:18
Aleksandar Vučić non paper Srbija Kosovo
0 28.04.2021 19:50
non paper Kosovo
0 27.04.2021 12:46