videoprilog Enese Hrustanović (Federacija danas)

Korisnika javnih kuhinja sve više, donatora sve manje

Brojni su Bišćani koji žive na rubu egzistencije a kojima je jedini obrok onaj iz javne kuhinje.

U Bihaću djeluju dva merhameta, dvije javne kuhinje sa oko šest stotina korisnika, kojima za sada uspijevaju osigurati redovne obroke. Divljanje cijena i sve manje donatora se osjete zbog čega računaju da će predstavnici lokalne i kantonalne vlasti shvatiti njihove probleme i da će im biti na listi prioriteta.

Većina korisnika javnih kuhinja kaže nam da preživljava upravo zahvaljujući ovoj pomoći, jer im je to uglavnom i jedini obrok.

"Mučim se, slabo vidim, vod me gdje treba, s Merhameta me dovedu ovdje, nemam nikog svog, nemam nekretnine", priča Sadika Pleša, korisnica javne kuhinje.

"Imam brata invalida bez ruku, i drugi je invalid, nemamo roditelje, ovo nam je jedina pomoć, idemo na Merhamet", kaže Haseda Kadić, korisnica javne kuhinje.

Uz šest stotina redovnih korisnika njih još stotinu se javlja povremeno, kad baš ne mogu sami.

"Uspijevamo zasad udovoljit svim zahtjevima osoba koje traže da budu uvrštene u program javnih kuhinja, no problem je transport do krajnjih korisnika. Nadam se da ćemo imati podršku lokalne i kantonalne vlasti da ćemo, ako bude trebalo, proširiti svoje kapacitete", istakao je direktor Regionalnog odbora Merhameta Bihać Alen Prošić.

Poskupljenja se osjete, svaki je dan više korisnika, a donatora, kažu, manje.

"Zbog krize će još ljudi biti u stanju potrebe tako da se socijalna politika treba staviti u prvi red, da se oko toga napravi bilo kakav dogovor, da vidimo šta ćemo s ljudima koji nemaju izvor primanja", navodi Fikret Draganović, predsjednik Merhameta Grada Bihaća.

Tokom prošle godine ove su javne kuhinje podijelile toplih obroka u vrijednosti od oko 200.000 maraka, oslanjajući se uglavnom na pomoć humanitarnih organizacija i dobrih ljudi. Krajnje je vrijeme, poručuju iz obje javne kuhinje, da država počne misliti i o najugroženijim građanima kojih je, nažalost, svaki dan sve više.

federalna.ba

Bihać Javne kuhinje
Bihać sala za penjanje
0 20.06.2022 18:28
Kalendar ljetnih dešavanja u Bihaću Bihać turizam
0 17.06.2022 20:02
Brianna Powers USAID Bihać
0 15.06.2022 19:22
javna komunalna preduzeća komunalna preduzeća reciklaža reciklaža otpada Bihać
0 14.06.2022 19:48