videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Korak naprijed, nazad dva - čime dočekujemo Von der Leyen?

Važna gošća sredinom iduće sedmice stiže u Bosnu i Hercegovinu - predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Iščekuje se datum za početak pregovora s EU, ali i finansijska podrška. No, uoči posjete, državna vlast se suočava s mnogo problema, ne ostavlja dojam funkcionalnog sistema. Dokaz tome je jučerašnji neuspješnii sastanak lidera, ali i propala sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tako je evropski put ostao u sjeni političkih interesa pojedinaca, a predstavnici EU u našoj zemlji razočarani.

U iščekivanju posjete Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini, set reformskih zakona na čekanju. Optimizam da će naša zemlja dobiti datum za početak pregovora i dalje prisutan, no stanje na terenu ne ulijeva povjerenje. Posljednji sastanak ogolio je stare probleme. Dogovora ni kompromisa nema. Tačka sporenja ostaje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine, a kamen spoticanja sjedište Apelacionog odjeljenja.

“Ako pripada RS-u, mi ćemo određivat gdje će biti, a ne neko drugi. Treba odvojiti prvostepeni i drugostepeni postupak i to treba da se garantuje ili obezbjedi ta nezavisnost u postupku”, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Za Dodika, sjedište u Banjaluci je ultimatum od kojeg ne odstupa. Za Trojku neprihvatljivo, ali isključivo, kažu, iz praktičnih razloga.

“Rješenja koja bi trebala biti finalna nismo uskladili, pogotovo oko sudova. I pitanje sjedišta oko kojeg nemamo identičan stav, mislimo da nije praktično, pragmatično”, rekao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

“Svako sa svoje strane misli da je dao previše, napravio previše kompromisa, ali velika je stvar da, iako se nismo dogovorili, nastavljamo razgovarati”, ocijenio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Neuspješni sastanak državnih lidera uzrokovao je i neuspješnu sjednicu Vijeća ministara. S dnevnog reda skinuti su svi zakoni iz prioriteta Evropske unije. U tom paketu i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Ipak, ovakav scenarij za vodeću opozicionu stranku - očekivan.

“Osjećaju da im pada ugled u narodu i podrška, da će izgubiti sljedeće izbore i sad će početi da koče u odnosu na ono što su obećali Čoviću i Dodiku”, smatra predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Djelimično zadovoljni i razočarani - tako bi se mogao okarakterisati komentar Delegacije Evropske unije na račun propalog sastanka državnih lidera. Ne vide razlog da politički akteri insisitraju na sjedištu u Banjaluci:

“U skladu s mišljenjem Vencijanske komisije o ovom pitanju, EU napominje da prilikom utvrđivanja sjedišta treba uzeti u obzir blizinu ključnih elemenata kao što su tužilaštva, pritovrski objekti i kazneno-popravne ustanove te usluge pravne pomoći.”

Posjeta Ursule von der Leyen važna je i zbog finansijskog aspekta. A nije tajna da se takvim darovima bh. političari najviše raduju. Ostalo je još nekoliko dana, a potezi državnih lidera bit će ključni.

“Sve to zavisi i od reformi koje će bh. vlasti u zadnjem momentu usvojiti ili ne. Naravno, onda i političari u Bosni i Hercegovini kalkuliraju da li im se isplati raditi reforme, pa makar i minimalne”, kaže Adi Ćerimagić, analitičar inicijative za evropsku stabilnost.

Blokade i ultimatumi nasuprot dogovora i kompromisa. Opcije su pred liderima, za šta se opredijele, odlučit će u kojem pravcu će se kretati evropska budućnost Bosne i Hercegovine. Nakon propalih razgovora i sjednica, priliku za popravni državni ministri imat će u ponedjeljak, uz nadu da će evropski dnevni red biti bogatiji, te da sve neće ostati na usvojenih pet reformskih zakona, jer posla još itekako ima.

federalna.ba

Ursula von der Leyen
pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora Ursula von der Leyen Charles Michel
0 21.03.2024 22:52
Ursula von der Leyen Antonio Gutteres Gaza
0 20.03.2024 14:50
Federalni radio Ursula von der Leyen
0 12.03.2024 16:56
Andrej Plenković Ursula von der Leyen
0 06.03.2024 18:46