Koraj kao primjer drugima -  u najvećem povratničkom naselju obnovljena škola
(Izvor: federalna.ba/Ivana Đurđević Bajić)

Koraj kao primjer drugima - u najvećem povratničkom naselju obnovljena škola

Jedna od glavnih slabosti društva u BiH je obrazovni sistem, poruka je sa današnjeg susreta ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona sa predstavnicima opštine Lopare, a povodom obnove područne škole u povratničkom naselju Koraj.

Kroz evropsku komandu američkih snaga SAD-a realizovan je program pomoći obnove područne osnovne škole u Koraju, u čije renoviranje je uloženo je 430.000 KM.

"Zašto smo izabrali Koraj? Odabrali smo, jer Koraj vidimo kao uspješnu priču u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to znači povratak ljudi njihovim domovima i izgradnja novoga života", kazao je Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

"I nadam se da će se ovo ulaganje u obrazovni sistem koji je najosjetljiviji i nastaviti i na drugim područjima, jer smatramo da je jedna od glavnih slabosti društva u BiH, RS jeste obrazovni sistem koji mora biti snažniji i bolji i osim dijela koji se tiče programa , važni su i ovi materijalni uslovi", kazao je Rado Savić, načelnik Opštine Lopare.

Područnu osnovnu školu "Dositej Obradović" u Koraju danas pohađa više od 100 đaka i jedna je od rijetkih područnih škola koja se može pohvaliti tim brojem učenika u vrijeme kada se sela, a sa njima i područne škole, gase. Obnova ove škole, inače prva značajnija u proteklih 20 godina, podrazumijevala je brojne infrastrukturne radove.

"Zahvaljujući njihovoj donaciji, u školi su stvoreni idealni uslovi za rad i učenje, zamijenjena je stolarija, unutrašnja i vanjska, termoizolaciona fasada, sve je to u mnogome doprinjelo povećanju energetske efikasnosti, do 30 %, što će da se odrazi na i na smanjene troškove za kupovinu ogrijeva, a biće samim tim bolji i ekološki uslovi", pojasnio je Goran Cvjetković, sekretar porodične OŠ Dositej Obradović, Koraj.

Sa oko 2.000 mještana, Koraj je jedno od najvećih povratničkih naselja. ali i primjer suživota u BiH.

"Majevica, ovo područje, jedno je od najljepših u BiH i jako je lijepo vidjeti da načelnici opština preko međuentitetske linije sarađuju i rade na tome da za građane grade bolji život", rekao je Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

Ono na čemu treba više raditi, u ovom ali i drugim povratničkim mjestima širom BiH svakako je održivi opstanak. Ulaganje u obrazovni sistem i zapošljavanje omogućilo bi građanima dostojanstven život a time i razlog da ostanu u BiH.

federalna.ba/Ivana Đurđević Bajić

Koraj Eric Nelson obnova škole povratnici
povratnici Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica
0 21.06.2022 23:14
Vlada TK Vlada FBiH povratnici
0 17.06.2022 17:36
Kamenica povratnici povratak
0 11.06.2022 18:27