Kontra SAD: Izrael objavio reforme zakona o abortusu
(Izvor: Olivier Fitoussi/Flash90)

Kontra SAD: Izrael objavio reforme zakona o abortusu

Odbor za zdravlje izraelskog parlamenta (Knesseta) je odobrio sveobuhvatne reforme zakona o abortusu prvi put za tri decenije.

Kako je navedeno reforme će omogućiti ženama u ranom stadijumu trudnoće farmaceutski indukovanu terminaciju u klinici umjesto u bolnici i one neće morati da se pojave pred uveliko kritikovanim komisijama za abortus, prenijeli su izraelski mediji. Uz to, na osnovu već najavljenih izmjena, žene će moći da daju neophodne podatke preko interneta umjesto u bolnici, a neće morati ni da se sastaju sa socijalnim radnikom, osim ako to žele. Uloga socijalnog radnika biće da im pruži podršku.

Novi propisi će postati važeći u roku od tri mjeseca, saopštilo je ministarstvo zdravlja. I mada se planirane reforme pripremaju već neko vrijeme ministar zdravlja Nitzan Horowitz je danas pohvalio promjene kao odgovor na nedavnu odluku Vrhovnog suda SAD.

"Pravo na tijelo žene pripada samo ženi. Potez Vrhovnog suda SAD da liši ženu prava na njeno tijelo je mračan potez, ugnjetava žene i vraća lidera slobodnog i liberalnog svijeta stotinama godina unazad. Mi se razlikujemo i danas preduzimamo velike korake u dobrom pravcu", rekao je ministar Horowitz.

On je objasnio da su "ukinute arhaične procedure za 'sprečavanje nepotrebnih abortusa', uklonjene ponižavajuće obaveze pojavljivanja pred komisijom i što je najvažnije ojačano je najosnovnije pravo žene na njeno tijelo i život. Na osnovu izraelskog zakona žene nemaju automatsko pravo na aboruts, već moraju da traže dozvolu od zakonski ovlašćene komisije za okončanje trudnoće koju čine tri predstavnika bolnice ili klinike.

Paneli koji odobravaju veliku većinu zahtjeva imaju za cilj da ispituju slučajeve na osnovu kriterijuma kao što su starost žene, kako je zatrudnila i zdravlje fetusa.

Aktivisti su se godinama žalili da je saslušavanje pred komisijom bespotrebno invazivno i ponižavajuće, pa neke žene osjećaju da nemaju izbora već moraju da lažu kako bi dobile dozvolu. Komisije takođre rijetko sprečavaju ženu da okonča trudnoću, što proces čini bespotrebnim.

Uz to u Izraelu ima samo 38 komisija i događa se da je teško zakazati sastanak i da žene moraju dugo da čekaju, da putuju i gube vrijeme.

federalna.ba/Beta

Izrael reforma abortus
Izrael BiH Izborni zakon
0 08.08.2022 12:19
Vijeće sigurnosti UN Pojas Gaze Izrael sjednica Benny Gantz
0 08.08.2022 08:16
Izrael Pojas Gaze
0 07.08.2022 21:40
Pojas Gaze Rafah Izrael
0 07.08.2022 10:48
Jerusalem eksplozija Izrael Pojas Gaze
0 07.08.2022 08:34
žrtve Izrael Pojas Gaze Palestina djeca žene
0 06.08.2022 21:48