Konstituisan Hrvatski sabor, Jandroković ponovo predsjednik
(Izvor: Ilustracija/HRT)

Konstituisan Hrvatski sabor, Jandroković ponovo predsjednik

Na svečanoj sjednici u Hrvatskom saboru, kojoj su prisustvovale brojne zvanice, danas je konstituisan 11. saziv ove državne institucije.

Zastupnici, izabrani 17. aprila, za predsjednika Sabora izabrali su Gordana Jandrokovića, što je njegov treći mandat na ovoj funkciji.

„ Dobiti po treći puta povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili u prethodnim sazivima, a mnogi će po prvi puta sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat, da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana. A upravo je to povjerenje ključno, jer nitko od nas ovdje nije došao slučajno. Nemojmo to zaboraviti, nas su u ovaj visoki dom izabrali hrvatski birači“, rekao je Jandroković i dodao da je legitimitet izabranih neosporan.

Istakao je da živimo u opasnom istorijskom periodu, podsjećajući da rat bijesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

„Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. Nadalje, suočeni smo s mnogostrukim izazovima koje sa sobom nose klimatske promjene. Svjedočimo i energetskoj i prehrambenoj nesigurnosti te poremećajima u globalnim lancima opskrbe, što sa sobom povlači dalekosežne socioekonomske posljedice. Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra. I jučerašnji šokantni atentat na slovačkog premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko nas ponekad malo dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja“, kazao je Jandroković.

Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji ima 78 potpisa podrške.

federalna.ba/AA

Hrvatski sabor Gordan Jandroković predsjednik
Iran predsjednik kandidati
0 09.06.2024 17:56
Iran Vlada hitan sastanak predsjednik
0 20.05.2024 08:37
Bassirou Diomaye Faye najmlađi predsjednik Senegal
0 26.03.2024 11:41