videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Konkurs u bijeljinskom Domu učenika i dalje je otvoren

Sa početkom nove školske godine popunjavaju se i kapaciteti domova učenika u BiH. Konkurs u bijeljinskom Domu učenika i dalje je otvoren, s obzirom na to da kapaciteti nisu u potpunosti popunjeni. Konkurs za prijem srednjoškolaca produžen je do 1. septembra, a studenata do 1. oktobra.

Iako zvanično konkurs traje do početka septembra, kandidati se često javljaju sve do početka oktobra, tvrde u Domu. Konkurs se prvenstveno odnosi na učenike koji dolaze iz ruralnih područja i susjednih opština. Dom u Bijeljini raspolaže sa 180 mjesta, a do sada je prijavljeno 60 učenika i 40 studenata. Ispunjavanje uslova za prijem koji i dalje traje zaiteresovani kandidati dokazuju odgovarajućom dokumentacijom

„Dom raspolaže sa kuhinjom, učionicama, imamo TV salu. Što se tiče ishrane, imamo doručar, ručak i večeru. Internet je tu. Smještaj učenici plaćaju 75 KM mjesečno, a studenti 45“, navodi Milan Petrović, direktor Doma učenika u Bijeljini.

Osim uštede u kućnom budžetu, roditeljima učenika su važni dobri uslovi, ali i bezbjednost njihove djece. Portirska služba angažovana je 24 sata, ima i nadzor. Angažovan je i školski policajac, te su mjere bezbjednosti, tvrde u Domu, na najvišem nivou. Sa djecom svakodnevno rade i vaspitači

„Pratimo sve - od učenja i ponašanja u školi do onoga što se dešava u Domu i svaki segment tog njihovog adolescentskog perioda. Imamo djecu i sa Sokoca ili iz Hercegovine - zamislite vaše dijete tako negdje daleko i ne vidi po 2 mjeseca svoju kuću, na nama je da pokušamo da učinimo da im ništa ne nedostaje, od porodice do pomoći u učenju“, objašnjava vaspitač Aleksandar Ostojić.

Zgrada bijeljinskog Doma učenika izgrađena je 1957. godine. Novu školsku godinu, kažu, dočekali su spremno. Prostorije za smještaj, boravak i učenje đaka i studenata su uređene a u narednom periodu akcenat će biti na sanaciji krova i preuređenju kuhinje, za šta im je potrebna pomoć nadležnih.

federalna.ba

Bijeljina dom učenika
Bijeljina kardiolozi Prva škola aritmije
0 10.12.2023 13:41
magareće mlijeko Bijeljina Nirvana Darko Grujić
0 04.11.2023 14:11
nasilje Bijeljina Fondacija Lara
0 31.10.2023 18:09
Bijeljina sufinansiranje
0 07.10.2023 18:57