videoprilog Adise Šehić (Dnevnik 2)

Konkurs FUP-a raspisan je u junu, a i dalje izaziva pažnju

Nije rijetkost da konkursi za zapošljavanje u državne institucije budu predmet potencijalnih malverzacija. Izuzetak nisu ni konkursi za policiju. Posljednjih mjeseci u žiži javnosti je konkurs FUP-a. Raspisan u junu, a i dalje izaziva pažnju - između ostalog, i zbog žalbi prijavljenih. Izazvao je i sumnju resornog ministra Aljoše Čampare koji je nepravilnosti prijavio pravosudnim organima. Konkurs, kažu iz FUP-a, neće biti poništen.

U vrijeme kada svim policijskim agencijama u BiH problem predsatvlja deficit radne snage i ljudskih resursa, dovodi se u pitanje transparentnost zapošljavanja. Pitali smo je li transparentno proveden konkurs zapošljavanja u Federalnoj upravi policije.

“Što se tiče cijele njegove provedbe i samog konkursa, proveden je onako kako propisuje zakon”, kaže Ibro Bešlija, predsjednik Komisije za izbor policijskih službenika u FUP.

A to znači da konkurs nije i neće biti poništen, o čemu je govoreno u javnosti, a za čiju je provedbu objašnjenje tražio i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara (NiP): “Konkurs je toliko dugo trajao da su oni kandidati čak i navršili 35 godina u vrijeme konkursne procedure. Zatim, nisu objavljivana imena kandidata nego šifre. Tražio sam obrazloženje u Agenciji za zaštitu podataka BiH - rekli su da je sasvim normalno. Pojavile su se informacije da su primani neki sinovi, kćerke... visokorangiranih policijskih dužnosnika”.

Na konkurs se prijavilo nešto manje od 2000 kandidata, a tokom same prijave postojao je i proces eliminacije, pojašnjava Bešlija. Upitan za navodne žalbe kandidata koji su elminisani, kaže da to nije ništa neuobičajeno: “Prilikom prijema dokumentacije neko je ulagao žalbu jer je otpao, prilikom ponovne provjere dokumentacije neko je ulagao žalbu jer je otpao, morfologija i ponovna dokumentacija i tada je neko otpao, pa je onda bio pisani dio testa, pa je neko otpao, pa fizički pa je neko otpao... Dakle, svaki put je bila mogućnost žalbe”.

Podsjećamo, konkurs za upošljavanje 88 kadeta Federalna uprava policije raspisala je u junu, i to za pozicije 80 policajaca i osam mlađih inspektora. Nakon objave konačnog poretka kandidata, pojavile su se glasine o tome da se nekoliko kandidata odlučilo na pokretanje žalbe. Prvo smo upitali predsjednika Komisije o tim žalbama, na što je on rekao da u svakoj odluci svakom kandidatu, kao i uposleniku, zakonski je ostavljena mogućnost žalbe. Iz Kantonalnog suda nam je rečeno da zaključno s novembrom nije zaprimljena tužba upravnog spora protiv FUP-a. Predsjednik Komisije je demantovao navode o tome da je njegov sin primljen na konkurs, ali je rekao da takve neistine prezentirane u javnosti štete reputaciji pripadnika policije kojih ionako nedostaje, konkretno u Federalnoj uprvi policije.

“Mi smo trenutno popunjeni oko 61 posto, ali ono o čemu moramo da vodimo računa je da će FUP u naredne dvije godine izgubiti 200 ljudi kroz penzionisanje i slično”, ističe Bešlija.

I dok su gotovo sve policijske agencije u našoj zemlji suočene s deficitom radne snage, paralelno su i suočene s optužbama u pogledu zapošljavanja. Podsjetimo na nedavni slučaj u Graničnoj policiji BiH. Zbog sumnje u malverzacije, konkurs je do kraja istrage obustavljen, a osumnjičeni su u i dalje pritvoru. Konkurs u FUP-u, bar za sada, nema takav epilog, ali je mrlja na procedure bačena, iako nadležni iz ove institucije tvrde da je sve urađeno transparentno i po zakonu.

federalna.ba

natječaj konkurs FUP