Konjic Food fest privukao goste iz svih krajeva BiH

Konjic Food fest privukao goste iz svih krajeva BiH

U Konjicu je u četvrtak održan Festival hrane Konjic Food fest čiji je organizator Savez poljoprivrednih udruženja Konjic uz pokroviteljstvo Grada Konjica i podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK.

Festival hrane zajednički su otvorili Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica i Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic.

- Ovo je jedna izuzetno vrijedna sajamska manifestacija, koju rado posjećujem zbog njenog bogatog sadržaja. Mislim da zaslužuje našu pažnju i podršku - kazao je Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine čestitajući domaćinima na organizaciji.

- Njegujući osnovne vrijednosti života i rada koji nas upućuju na opstanak svakog pojedinca i zajednice u cjelini i stvaranje preduslova za stasavanje novih, zdravih generacija u Konjicu i Bosni i Hercegovini, i ove godine s ponosom možemo reći da Konjic predstavlja ono najvrijednije, a to su oni koji proizvode hranu, pretvarajući tu djelatnost u umjetnost. Predstaviti vrijedne ljude koji na svojim poljima uzgajaju voće i povrće, uzgajaju stoku kako bi proizveli mliječne i mesne proizvode, med, čajeve, koje preradom u slane i slatke delicije čine prepoznatljivim proizvodima konjičkog kraja naš je dugoročni cilj koji kroz ovu manifestaciju ostvarujemo, a djelatnosti koje su vezane za proizvodnju i preradu hrane činimo primamljivim mladima koji traže svoje mjesto pod ovim našim hercegovačkim nebom - kazao je gradonačelnik Ćatić.

Ministar Jović istakao je kako je nakon 13 godina Konjic Food fest izrastao u jednu respektabilnu sajamsku manifestaciju.

- U ranim jutarnjim satima sve bilo puno posjetilaca koji su kupovali proizvode i upravo to povezivanje poljoprivrede sa krajnjim korisnikom je bit pravaca razvoja na ovom području, kako poljoprivrede tako i turizma i zaštite okoliša - poručio je Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom izrazio je i predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović.

- Danas smo imali 106 izlagača i ovogodišnji Festival hrane je polučio najbolji rezultat do sada, jer su kupci došli u velikom broju, a oni koji su prodavali svoje proizvode su uspjeli gotovo sve prodati. Mogu reći da je danas bio jedan pravi praznični dan za poljoprivredne proizvođače - kazao je Avdibegović.

Food fest Konjic 2023 bio je prilika da se učenici Ugostiteljsko-turističke škole Konjic, koji se obrazuju za zanimanje kuhar, takmiče u pravljenju pite od jabuka za što su i nagrađeni, a organizator je ovom prilikom uručio i nagrade za najljepše uređen štand, najbolji asortiman proizvoda, najbolje upakovan proizvod i najveći uzgojen proizvod.

- Festival je za sve nas lijepa prilika da pokažemo šta sve proizvodimo, ali i da se družimo sa našim sugrađanima i gostima Konjica. Prezadovoljna sam i organizacijom i prodajom - kazala je Konjičanka Semina Lepara, koja se bavi proizvodnjom i preradom povrća.

Zadovoljna prodajom izrazila je i Vezira Halilović, koja je prodavala proizvode od ovčijeg mlijeka koje prerađuje njena porodica koja se bavi uzgojem ovaca na planini Visočići. Kako je navela Vezira, velika potražnja danas bila je za sirom iz mijeha, hurdenjacima i ostalim prerađevinama od mlijeka, saopćili su iz Grada Konjica.

federalna.ba/Fena

Festival hrane Konjic