Kongoanski nobelovac objavio kandidaturu za predsjednika
(Izvor: EPA-EFE/PONTUS LUNDAHL)

Kongoanski nobelovac objavio kandidaturu za predsjednika

Ginekolog iz Demokratske Republike Kongo, dobitnik Nobelove nagrade za mir Denis Mukwege, poznat po pomaganju žrtvama silovanja, saopćio je u ponedjeljak da će se kandidirati za predsjednika u decembru, prenosi Reuters.

Mukwege, koji je dobio nagradu 2018. za svoju skoro dvodecenijsku kampanju protiv seksualnog nasilja, objavio je najavu pred oduševljenom gomilom pristalica u konferencijskom centru u glavnom gradu Konga Kinshasi.

- Moja jedina motivacija je da spasim i razvijem našu zemlju - rekao je on u govoru koji je bio žestok na kritikama sadašnjeg režima, ali je ponudio malo konkretnih prijedloga. Rekao je da će kasnije iznijeti detalje o svom programu.

- Ono što ću učiniti je nastavak moje akcije i moje posvećenosti u posljednjih 40 godina u službi mog naroda - rekao je Mukwege, dodajući da će mir i sigurnost biti prioritet.

Prozvan "čovjek koji popravlja žene", 68-godišnji doktor liječio je stotine žrtava ratnog silovanja u bolnici Panzi koju je osnovao 1999. godine.

Bolnica se nalazi u istočnom Kongu gdje grupe milicija preostale iz dva građanska rata između 1996. i 2003. nastavljaju da se bore i napadaju civile uprkos vojnim intervencijama.

Mukwege je ranije osudio kulturu nekažnjivosti Konga prema ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje su zabilježile Ujedinjene nacije. Preživio je pokušaj atentata 2012.

federalna.ba/Fena

Kongo