videoprilog Adle Dizdar Hodžić (Federacija danas)

Konferencija o radu s djecom s poteškoćama u razvoju u Mostaru

Na Sveučilištu u Mostaru održava se Prva stručna radionica i konferencija o radu s djecom. U saradnji s talijanskom organizacijom „Don Carlo Gnocchi“ studentima, ali i onima koji s djecom s poteškoćama u razvoju već rade, prezentuju se znanja i iskustva o značaju interdisciplinarnog pristupa rehabilitaciji.

Rehabilitacija, odnosno briga o osobi koja ima poteškoće u razvoju započinje onog dana kad se ta osoba rodi, objasnila je okupljenima na konferenciji gostujuća predavačica Marina Rodochanaci Roidi. Zato je važno, govorila je studentima, educirano društvo – ne samo osoblje koje s takvom djecom radi. Tako ćemo, naprimjer, znati odnositi se ispravno prema djetetu koje ima poteškoće iz autističnog spektra.

"Dijete s autizmom treba drugačiji pristup – treba priliku da pokaže kako od njegove različitosti možemo nešto naučiti, kako nam nešto drugačije može pokazati umjesto da ga nastojimo naučiti ophođenju prema drugima."

U klupama amfiteatra gdje se konferencija održava sjede budući socijalni radnici, psiholozi, logopedi, rehabilitacijski edukatori, budući zdrastveni radnici... Došli su od stručnjaka čuti koliko će za brigu o djeci koja imaju poteškoće u razvoju biti važan svako od njih.

"Sama tema interdisciplinarnost je pristup koji stalno podvlačimo kao jako bitan, pogotovo s pojavom MKF u ovom dijelu države, mislim da je bitno da su svi upućeni", navela je projektna koordinatorica Sara Dukić.

A u tom kontekstu Međunarodne klasifikacije funkcionisanja, koju Hercegovačko-neretvanski kanotn prvi u Bosni i Hercegovini provodi, konferencija će pomoći ne samo studentima, nego i onima koji s djecom s poteškoćama u razvoju već rade i o njima brinu – prenijet će im se nova znanja i informacije do kojih ili nisu mogli doći kroz redovno obrazovanje ili su se s vremenom mijenjale.

"Ovo nije profesija, ovo je poziv. Sve osobe koje rade ovu vrstu posla moraju biti osobe kojima je ovo jedan poziv. Na taj način većina njih su izuzetno okrenuti i izuzetno su spremni čuti nove informacije, nova znanja kako bi ih kasnije mogli implementirati u radu", istakla je Davorka Topić-Stipić, voditeljica Centra za cjeloživotno učenje Sveučilišta u Mostaru.

Uz Sveučilište u Mostaru, konferenciju organizuje i talijanska udruga „Don Carlo Gnocchi“ koja već godinama pomaže socijalno ranjive kategorije u našoj zemlji. Sve se odvija uz potporu Ambasade Italije u našoj zemlji.

federalna.ba

Mostar konferencija djeca sa poteškoćama u razvoju
Dogs Trust Mostar
0 06.06.2023 11:54
Hrvatsko narodno kazalište Mostar Hrvatsko narodno kazalište Mostar
0 05.06.2023 21:43
Mostar Partizansko spomen groblje
0 05.06.2023 08:20
psihijatrijski simpozij Mostar ovisnost
0 03.06.2023 11:05
Mostar nevrijeme
0 02.06.2023 14:29