Koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado"

Nakon 20 godina Sarajevo je ponovo domaćin Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado". Koncert  će biti upriličen u subotu 20. 05. 2023. sa početkom u 20 sati, u Bosanskom kulturnom centru KS.Publika će imati priliku gledati i uživati u vrhunskom plesnom nastupu kojeg prati jedinstvena tradicijska, vokalno-instrumentalna ekspresija. 

Energičnost, nadahnutost i profesionalnost svojstveni su plesnim koncertima Ansambla "Lado". Svojim koreografskim i scenskim interpretacijama "Lado" publici poklanja nezaboravno iskustvo. Koncerti Ansambla širom svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz rame najboljih svjetskih folklornih skupina. "Lado" je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, kao i u brojnim svjetskim opernim kućama, na festivalima, svjetskim izložbama, Olimpijskim igrama…
 
Program koncerta:
 
Pune sedamdeset i tri godine repertoar Ansambla "Lado" oblikovan je i temeljen na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelima kojima se na zavidnoj estetskoj, umjetničkoj, izvedbenoj i profesionalnoj razini interpretira plesna, muzička i odjevna baština Hrvatske.
 
Ovim plesnim koncertom "Lado" publici donosi neke od svojih najpoznatijih, najizvođenijih i uvijek rado viđenih točaka iz svog bogatog repertoara - Ladarke koreografiju koja predstavlja svojevrsnu „himnu“ i zaštitni znak Ansambla, Linđo - dubrovačko-primorsku poskočicu, Ej sviraj Pavo - pjesme i plesove iz Baranje, Goranski bal te neponovljive Prigorske plesove, Krčki tanac, Drmeš i Vrličko kolo Zvonimira Ljevakovića…
 
" Hrvatska je svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara što dodatno obavezuje Ansambl "Lado" u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih muzičko – plesnih fenomena. Kada je o hrvatskoj zaštićenoj nematerijalnoj kulturnoj baštini riječ, u ovom programu moći ćemo uživati u osebujnim međimurskim popevkama, nijemom kolu s područja Dalmatinske zagore, dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, zvucima gajdi, lijerice, sopila, cimbala…
 
Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje tako da će publika i u ovom programu moći uživati u novim djelima i izvedbama - Slavonskom šokačkom kolu u obradi Karla Mikačića i Alana Kanskog te Laganom bećarcu iz Brodskog Posavlja prema zapisu Duška Topića, a u izvedbi Orkestra Ansambla "Lado".
 
Energične i nadahnute izvedbe Ansambla "Lado" i koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjerujem da će tako biti i ovaj put."- istakao je Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj Ansambla "Lado"
Organizator koncerta je ARTIS, relativno mlado udruženje koje je nastalo kao potreba za organizacijom kulturnih događaja, koncerata i festivala u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Koproducent projekta je JU „Bosanski kulturni centar KS“.
 
Karte se mogu kupiti u sistemu kupikartu.ba, te na blagajni BKC-a.
 
federalna.ba/Bosanski kulturni centar KS
koncert