Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova država EU i zemalja zapadnog Balkana u Luksemburgu

Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova država EU i zemalja zapadnog Balkana u Luksemburgu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC).

Na sastanku je razgovarano o saradnji i izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici te postupnoj integraciji zemalja regije kada je riječ o usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Konaković se u svom obraćanju tokom sastanka osvrnuo na izazove koji zahtijevaju jedinstven odgovor u kontekstu geopolitičkih i ekonomskih odnosa uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina duboko suosjeća sa stradanjem ukrajinskog naroda. Kada je riječ o pomoći Ukrajini, ministar je istakao da otpornost Ukrajine nije samo njezina, već je integralno povezana sa sigurnošću i stabilnošću cijelog evropskog kontinenta.

Konaković je ocijenio da našoj regiji nisu strani zlonamjerni vanjski utjecaji, posebno iz Rusije, čiji je cilj destabilizirati susjedstvo EU i dovesti u pitanje proces proširenja putem dezinformacija, političkog uplitanja i drugih subverzivnih aktivnosti. Pozvao je na jedinstven stav protiv ovakvih utjecaja.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedavno u potpunosti uskladila svoju vanjsku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Ocijenio je da je riječ o značajnom izazovu s obzirom da je to usklađivanje uzrokovalo mnoge unutrašnje probleme u BiH te da destruktivna politika iz Republike Srpske ne podržava naše stavove protiv Rusije i ne osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.

Naveo je potom da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, samo ove godine, već dva puta posjetio predsjednika Rusije Vladimira Putina i jednom predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka. Izrazio je čvrsto uvjerenje da su Dodikovi stavovi, koje zauzima nakon tih posjeta, glavni razlog naših poteškoća na evropskom putu. Iako je riječ o ličnim interesima predsjednika RS, upozorio je na ozbiljnost situacije jer Rusija na taj način uspostavlja uporište u Republici Srpskoj, u samom srcu Evrope.

U nastavku se osvrnuo na proces proširenja EU navodeći postepenu integraciju kao jedan od instrumenata za ubrzavanje procesa integracije, odnosno jače privredno povezivanje u regiji.

Tokom posjete Luksemburgu, a na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, predviđeno je da ministar Konaković večeras prisustvuje prijemu koji za učesnike sastanka organizuje veliki vojvoda od Luksemburga Henri, a potom i neformalnoj večeri koju priređuje ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Velikog Vojvodstva Luksemburga Xavier Bettel, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković
Elmedin Konaković SAD dijaspora
0 16.07.2024 10:26
Elmedin Konaković Saint Louis genocid u Srebrenici
0 14.07.2024 16:58
Elmedin Konaković MVPBiH Saint Louis
0 13.07.2024 11:28
Elmedin Konaković NATO
0 10.07.2024 18:03
Elmedin Konaković samit Washington
0 09.07.2024 09:22