Konaković s ukrajinskim ambasadorom: BiH će nastaviti pružati podršku Ukrajini

Konaković s ukrajinskim ambasadorom: BiH će nastaviti pružati podršku Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se u petak, 26. maja 2023. godine sa ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Zagrebu Vasylom Kyrylychem, s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u obje zemlje, kao i mogućnostima saradnje Bosne i Hercegovine i Ukrajine u narednom periodu.

Ambasador Kyrylych je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini za iskazanu podršku u borbi Ukrajine protiv ruske agresije, istakavši da je svaki vid podrške od velikog značaja u odbrani svoje zemlje i svog naroda.

Izrazio je nadu da će se ova podrška nastaviti i ojačati u narednom periodu. Informisao je ministra Konakovića o toku procesa obnove Ukrajine koji se odvija uz podršku EU i strateških partnera Ukrajine. S tim u vezi, sugerisao je da se u proces obnove uključe i kompanije iz BiH, te obavijestio da će se 23. juna o.g. u Londonu održati “Konferencija za obnovu Ukrajine” na kojoj bi predstavnici bh. kompanija mogli uzeti učešće.

Ambasador je informisao i o planiranom održavanju 3. samita “Krimska platforma” 23. augusta 2023. godine za koji će, kako je rekao, poziv biti upućen bh. zvaničnicima.

Ministar Konaković je istakao da razumije patnje kroz koje prolazi Ukrajina, čiji se teritorijalni integritet i suverenitet napada, i gdje se brane ljudske civilizacijske vrijednosti a ne samo teritorij.

Rekao je da Bosna i Hercegovina svoju vanjsku politiku usklađuje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u skladu sa preuzetim obavezama na putu ka EU, i podržala je odluke Vijeća EU po pitanju Ukrajine.

Konaković je podsjetio da je Vijeće ministara BiH, kao vid pomoći i solidarnosti, uputilo humanitarnu pomoć u iznosu od 300.000 KM narodu Ukrajine nakon agresije Rusije.

Istakao je da će Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim kapacitetima, nastaviti pružati podršku Ukrajini.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije prestati, kako bi se sadašnja kriza mogla riješila mirnim i diplomatskim putem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnosti održavanja bilateralnih konsultacija BiH i Ukrajine budući da su posljednji put održane 2019. godine, saradnji u području ekonomije, ugovorima koji su fazi usaglašavanja (readmisija, turizam, obrazovanje i nauka), kao i saradnji univerziteta, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković Vasyl Kyrylych Ukrajina
Milorad Dodik Elmedin Konaković
0 24.06.2024 22:49
Andrzej Duda Ukrajina Kina Poljska
0 24.06.2024 21:25
Dmitro Kuleba Ukrajina Evropska Unija
0 24.06.2024 20:15
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija
0 24.06.2024 18:34