Konaković: Odgođeno izjašnjavanje o isticanju zastave EU u institucijama BiH

Konaković: Odgođeno izjašnjavanje o isticanju zastave EU u institucijama BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici razmatralo Prijedlog odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, te Prijedlog odluke o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za prijevoz oružja i vojne opreme opasnih eksplozivnih i radioaktivnih materijala i robe dvojne namjene.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je izvijestio novinare da je na dnevnom redu sjednice bilo nekoliko dokumenata iz ministarstava pravde, civilnih poslova, sigurnosti, kao i donošenje odluke o uređivanje graničnih prijelaza za prijevoz oružja, municije, eksplozivnih naprava. Na tu odluku, kako tvrdi Konaković, čeka se već 16 godina.

Odgođeno je izjašnjavanje o tački koja se odnosi na isticanje zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara, kao i odluka o izboru pravobranilaca.

Kako je ocijenio Konaković, današnja sjednica je bila rutinska, jer je bilo više informacija koje ministri samo prime k znanju, ali da je za njega lično najzanimljivija bila informacija Agencije za javne nabavke BiH.

- Imali smo direktora Agencije za javne nabavke koji nije znao odgovore na većinu pitanja, da je u proteklih šest godina pokrenuto 129 prekršajnih postupaka. U 2022. godini pokrenute su samo dvije krivične prijave - u državi u kojoj je korupcija popularno i profitabilno zanimanje, država koja je po tome u vrhu evropskih i svjetskih lista – rekao je Konaković.

Odgovarajući na upit novinara, Konaković je kazao da na sjednici nije razmatrano pitanje redmisije, iako je to uvijek aktualna tema, jer, kako je obrazložio, imamo problema.

- Hrvatska strogo primjenjuje propise o readmisiji, sa Srbijom imamo problem evidencije migranata koji uđu u BiH. Uu odnosu na prethodne godine, ta situacija je značajno pod kontrolom - zaključio je Konaković.

federalna.ba/Fena

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković
Elmedin Konaković Brisel razgovori
0 05.12.2023 12:11
OSCE Elmedin Konaković Skoplje
0 30.11.2023 17:57
Zukan Helez SNSD Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 27.11.2023 21:00
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez Staša Košarac
0 27.11.2023 17:56