Konaković i ministrica vanjskih poslova Nizozemske o evropskoj budućnosti BiH

Konaković i ministrica vanjskih poslova Nizozemske o evropskoj budućnosti BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, na marginama konferencije "Pravda za Ukrajinu" koja se održava u Hagu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde i sigurnosti  Kraljevine Nizozemske, susreo se sa ministricom vanjskih poslova ove zemlje Hanke Bruins Slot.

Ministar Konaković zahvalio je na podršci Nizozemske pri donošenju odluke o otvaranju pregovora BiH sa EU naglasivši da otvaranje pregovora predstavlja izuzetno snažnu podršku proeuropskim snagama u Bosni i Hercegovini. 

- Svjesni smo da je otvaranje pregovora početak puta na kom ćemo se suočavati sa unutrašnjim izazovima kojima se pokušava blokirati europski put, ali da će nadležni u BiH učiniti sve da se ispune potrebni uslovi i reforme  koji su još pred nama - kazao je.

Ministrica Bruins Slot je čestitala BiH na otvaranju pregovora te kazala da cijeni saradnju s Bosnom i Hercegovinom u kontekstu eurointegracija, ali isto tako i u sferi sigurnosti i ekonomije.

- Drago nam je da je vaša vizija o europskoj budućnosti dobila konkretne, osjetne rezultate. Uvjereni smo da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU i da će BiH ubrzati reforme i nastaviti krupnim koracima ka punopravnom članstvu - kazala je, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković Hanke Bruins Slot Nizozemska Bosna i Hercegovina
Vijećnica Sarajevo Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina
0 20.04.2024 10:06
Elmedin Konaković Položaj i status Bošnjaka u regiji
0 12.04.2024 20:57
Bošnjaci okupljanje Elmedin Konaković
0 12.04.2024 14:24
potrošačka korpa Bosna i Hercegovina
0 12.04.2024 10:17