Fena

Konaković i Krišto: BiH će pratiti vanjsku politiku Europske unije

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP) kazali su u Mostaru, nakon sastanka HDZ-a BiH s predstavnicima „Osmorke”, da će vanjska politika Bosne i Hercegovine pratiti vanjsku politiku Europske unije.

- Na razini BiH smo mi u prošlom sazivu, ali i zakonodavna vlast, donijeli osudu ruske agresije na Ukrajinu, a na tragu odluka Ujedinjenih naroda i Europske unije, u smislu da su se u potpunosti ispoštovali stavovi Europske unije – odgovorila je Krišto na novinarsko pitanje da prokomentira poziv predsjednice Europskog parlamenta Roberta Metsola da BiH uvede sankcije Rusiji.

Konaković je dodao kako BiH ima usvojenu strategiju vanjske politike koja je još uvijek na snazi, te da ima kandidacijski status i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i niz drugih akata koje jasno definiraju kako je njezin put europski i euroatlantski.

U tim dokumentima i propisima, kako je naveo, stoji obveza da se poštuju vanjska, sigurnosna i još neke politike Europske unije.

- S druge strane, za svaku novu eventualnu odluku o uvođenju sankcija neke druge vrste ili viznog režima ili drugih odluka za koje su potrebne odluke Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, mi dobro znamo da za to nemamo političku suglasnost predstavnika iz Republike Srpske. Bilo bi izazovno pričati bilo kakve bajke. To je naša politička realnost - podvukao je Konaković.

Imenovanje Marina Vukoje

Kada je u pitanju kandidatura Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH, Konaković je kazao kako će Narod i pravda podržati tu kandidaturu.

- Narod i pravda je zauzeo svoj stav kad je riječ o ovom izboru i izborima sudaca Ustavnog suda uopće. Provedena je jedna ozbiljna procedura. U komisiji je bilo troje političkih predstavnika i dvoje iz pravosuđa. Ako se budemo izjašnjavali o ljudima s njihove liste, mi ćemo podržavati prvorangiranog. Smatramo da je to čista procedura – kazao je Konaković.

Dodao je „kako su sada sve maske pale” te da „destrukcija dolazi od onih koji gube vlast”.

- Zbog ovih kompromisa koje mi radimo, imamo najbrže izabrano Vijeće ministara ikad u povijesti BiH. Imamo usvojen program reformi koje je predsjedateljica prezentirala u Bruxellesu za 2023-2025.godinu. Inače, prošli program reformi za 2019-2022. godinu usvojen je koncem 2022. godine - naglasio je.

Istaknu je da je državni proračun uvećan za 244 milijuna maraka što znači, kako je naglasio, ozbiljno jačanje svih institucija BiH, kao i svih reformskih procesa.

- Pred nama je još nekoliko dokaza koje ćemo prezentirati bh. javnosti, a koji kažu da se isplati praviti neke kompromise. Zbog toga smo s druge strane često napadnuti da smo izdajnici države, da smo izdajnici nekog od naroda. Na to se puno ne obaziremo. Što se mene osobno tiče i Naroda i pravde, nikakav problem nemamo s procesom izbora suca Ustavnog suda - zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto Elmedin Konaković
Aleksandar Vranješ protestna nota Elmedin Konaković svesrpski sabor SNSD Zakon o vanjskim poslovima BiH
0 13.06.2024 19:37
SEECP Elmedin Konaković Amer Kapetanović
0 13.06.2024 13:03
Elmedin Konaković
0 12.06.2024 09:36
Elmedin Konaković Rezime
0 11.06.2024 18:03
svesrpski sabor Elmedin Konaković Andrija Mandić protestna nota
0 11.06.2024 16:57