videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Konaković, Forto i Magazinović ohrabreni nakon sastanka sa Escobarom

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar boravi u Bosni i Hercegovini, a danas je sa predstavnicima stranaka SDP-a BiH Sašom Magazinovićem, Naše stranke Edinom Fortom i Naroda i Pravde Elmedinom Konakovićem, razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji, borbi protiv korupcije, ali i sankcijama koje su uvedene političara.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković je nakon sastanka sa Escobarom u izjavi za medije kazao da su svjesni geopolitičke situacije, te da ohrabruje dolazak Escobara i svih ljudi Američke vlade. To garantuje da ćemo, kao je kazao, lakše se izboriti sa trenutnim problemima.

- Razgovarali smo o aktualnoj političkoj situaciji i o sankcijama koje su ovoga puta direktno upućene ka onim akoji direktno blokiraju procese, ka onima koji imaju secesionističke namjere, ali i ka onima koji su prepoznati kao lideri korupcije u BiH, što nas raduje - kazao je Konaković.

Dodao je da ta posvećenost najvećeg svjetskog igrača na političkoj sceni zaista ohrabruje.

S obzirom da je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pod sankcijama, Konaković smatra da je to najjasnija poruka koju su do sada mogli dobiti HNS, HDZ, Dragan Čović, Čavara i svi njihovi saradnici.

Mišljenja je da su oni ovoga puta zabrinuti, “da to što rade kako bi dobili ono što žele, a žele izmjene Izbornog zakona, mi želimo izmjene Ustava BiH kak bi se u kompletu riješio taj problem, ali načini i mehanizmi koji su koristili sa blokadama, bili su štetni i katastrofalni, ne samo po nas, nego i po građane koji žive tamo gdje HDZ vlada”.

- Ovo je direktan, jak šamar politici Dragana Čovića i HNS-a i šalje poruku da oni koji blokiraju procese i nanose štetu životu u BiH neće se dobro provesti. A to je ohrabrujuća poruka od Amerike – zaključio je.

 

Također je i Saša Magazinović iz SDP-a BiH razgovor sa Escobarom okarakterisao kao vrlo ohrabrujući, jer, kako je rekao, najviši dužnosnici SAD ne rade ništa slučajno i nijedan sastanak i nijedna posjeta BiH nisu slučajni.

U fokusu razgovara, bila je potreba i podrška svima koji se bore protiv korupcije, posebno one institucionalne, te aktivnostima koje se odnose na uvođenje reda u KS, a koje se žele proširiti i na ostale nivoe vlasti.

- Živimo u vrijeme kada se građani razlikuju možda u političkim prefrencijama, ali svi su spremni reći da je jedan od najvećih problema u BiH nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala. Kao pozitivan primjer je navedeno ono štvo Vlada Kantona Sarajevo radi i zadovoljni smo sa tom ocjenom – rekao je Magazinović.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je kazao da su ključne poruke SAD da se raduju novoj generaciji političara koji će ovu državu povesti naprijed.

Smatra da je izrazito jaka opredijeljenost SAD-a ka BiH kao njenoj stabilnosti i pokretu prema EU.

- Ono što smo danas čuli ohrabrujuće je na svaki način i dugoročno, ali i kratkoročno - stabilnost u ovoj godini kada imamo izbore, da će se izbori sigurno dogoditi i da ćemo dobiti priliku da se izborimo za ono što se borimo kao grupa stranaka – zaključio je Forto.

Kako je objavila Amabasada SAD-a u BiH na službenom Twitter nalogu fokus razgovora bio je na prijeko potrebnim reformama koje je potrebno provesti sada više nego ikada.

- Drago mi je razgovarati s predstavicima Naroda i Pravde, Naše stranke i SDP-a o tome kako pokreću Kanton Sarajevo naprijed - kazao je Escobar.

Escobar je doputovao u BiH kako bi s predstavnicima parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini razgovarao o aktualnim temama.

Njegova posjeta dolazi dan nakon što je State Department uveo sankcije ministru zdravstva Republike Srpske Alenu Šeraniću jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje, a koji je predviđao formiranje entitetske agencije za lijekove.

Sankcioniran je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zbog blokade funkcioniranja Federacije BiH jer novi saziv Federalne vlade nije formiran od općih izbora 2018. godine.

federalna.ba/Fena

Gabriel Escobar Trojka
Gabriel Escobar Christian Schmidt Izborni zakon OHR
0 06.08.2022 19:54
Gabriel Escobar
0 05.08.2022 20:00
Trojka zahtjev Zabrana Dražin dan
0 13.07.2022 14:59
SAD Gabriel Escobar Otvoreni Balkan
0 08.06.2022 12:04
Srbija sankcije Rusija Gabriel Escobar
0 31.05.2022 08:59