videoprilog Eme Šećović (Federacija danas)

Komunalni radnici zahtijevaju novi kolektivni ugovor, u suprotnom će organizirati proteste

Nezadovoljni radom Vlade Kantona Sarajevo, Kantonalni odbor sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji zahtijeva potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Raniji je prestao važiti posljednjeg dana prošle godine. Ističu da od Vlade Kantona Sarajevo nisu dobili konkretan odgovor o potpisivanju novog ugovora, te da je stanje u komunalnoj privredi veoma teško.

Iz Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Federacije napominju da komunalni radnici nisu budžetski korisnici. Plate isplaćuju naplatom svojih usluga, a od 2006. do 2022. godine povećane su za od 80 do 100 maraka. Jedino sa Vladom Kantona Sarajevo imaju potpisan kolektivni ugovor koji je istekao, a u ostalim kantonima su vezani za općinska vijeća. Ne potpišu li novi kolektivni ugovor, postoji vjerovatnoća da će u pojedinim preduzećima povećanje od 80 maraka prestati da važi.

"Iz razloga zato što pojedine uprave, menadžmenti nisu ispoštovali tu zakonsku obavezu gdje su bili dužni uskladiti postojeće kolektivne ugovore sa svojim pravilnicima", pojašnjava predsjednik Sindikata ViK-a Rasim Ljucević.

Sindikat komunalne privrede je pokrenuo proces pregovora za novi kolektivni ugovor. Po protokolu je trebao biti potpisan 31.12.2022.

"Mi smo imali samo jedan zvanični sastanak sa pregovaračkim timom Vlade KS. Nismo imali priliku, nit smo uopšte imali povratne informacije šta se dešava s našim prijedlogom kolektivnog ugovora", dodaje Ljucević.

Zbog svega su se odlučili na proteste. Prvobitno, protesti su bili planirani za 30. januar ove godine.

"Ovaj, došlo je pismo, ponuđen je aneks ugovora u kojem piše da do 28. februara se treba završiti, ovaj i potpisivanje kolektivnog ugovora i vjerovatno da bi se to završilo, moraju se održati sastanci, mi smo prolongirali", naveo je Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

Također, nezadovoljni su jer im nije isplaćena ni jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 maraka. Traže i linearno povećanje plata za 120 maraka. Ako potpišu kolektivni ugovor, protesta neće biti, u protivnom će nastaviti aktivnosti organizacije štrajka upozorenja i generalnog štrajka.

federalna.ba

komunalni radnici kolektivni ugovor
Posavski kanton kolektivni ugovor državni službenici
0 06.05.2024 14:25
komunalni radnici Sindikat radnika komunalne privrede Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji BiH
0 26.02.2024 16:48
komunalni radnici Sarajevo protesti povećanje plata
0 26.02.2024 10:51
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kanton Sarajevo Admir Šuvalić Nihad Uk kolektivni ugovor
0 09.02.2024 17:21
Posavski kanton štrajk upozorenja kolektivni ugovor radnici u zdravstvu
0 05.02.2024 20:00