Komšić u Banjoj Luci na obilježavanju Dana državnosti BiH 

Entitetske vlasti Republike Srpske ne obilježavaju 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali je u Banjoj Luci, ipak, održana Svečana akademija ovim povodom. Organizator je drugu godinu zaredom SDP, a prisustvovao je, uz ostale političke zvanice, i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Poruke mira, suživota, prijateljstva, jedinstva i borbe za bolju budućnost naše djece šalju se i biće poslane večeras iz Banje Luke sa svečane akademije povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i 79. godišnjice ZAVNOBiH-a. U dvorani banjalučkog Velesajma osim govornika na svečanoj akademiji čiji je organizator, kao i prošle godine, SDP, prisutne su i zvanice koje na BiH gledaju kao na svoju domovinu i koji je jedino ispravnim stavovima mogu učiniti boljom zemljom za sve nas, ali i za generacije koje dolaze. S tim u vezi, svakako treba znati pokazati zajedništvo na civiliziran način, ispravnim pristupom i pružanjem ruke prijateljstva, poručeno je, između ostalog, večeras iz Banje Luke.

"Ovo je Republika Srpska i tu nema nikakve dileme. Republika Srpska je dio Bosne i Hercegovine, ovo je praznik bosanskohercegovački i nema nikakvog razloga da ga ne obilježavamo. Ja sam siguran da u nekom narednom periodu, kad budemo radili, kad se budemo dogovarali, kad budemo shvatili da nismo jedni protiv drugih, da ako smo zajedno da jačamo i RS i FBiH i Brčko distrikt - time jačamo BiH", istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže kako nema nikakve logike da Republika Srpska ne obilježavaju 25. novembar: "Ne mogu da shvatim logiku ljudi koji to odbijaju da slave. To mi ne ide u glavu izuzev ako logika nije - sve što ima obilježje BiH, odbaci. A živiš u BiH".

"Ovo je drugi put da zvanično mi koji živimo na prostoru entiteta Republika Srpska sebe doživljavamo kao Bosancima i Hercegovcima koji vole ovu zemlju. Želimo na jedan ovakav svečan način pokazati da države ima na cijelom njenom teritoriju", naveo je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

BiH aktivisti, govornici i prisutni večeras vide kao zemlju u kojoj će vrijednost kvaliteta suživota svih naroda biti na prvom mjestu, a svaka druga po strani. A sa te druge strane predsjednik RS-a Milorad Dodik danas se oglasio i statusom na društvenim mrežama u kojem posjetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Banjoj Luci, a povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, naziva posjetom inostranstvu i tu posjetu Dodik smatra provokacijom.

federalna.ba

Banja Luka Dan državnosti BiH obilježavanje
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković
0 09.04.2024 21:15
Banja Luka akcija prostitucija
0 09.04.2024 10:51
Nikola Šobot SNSD Banja Luka Banjaluka Milorad Dodik
0 07.04.2024 20:40
Banja Luka Banjaluka Srpska Open
0 07.04.2024 17:33
Banja Luka Medžlis Islamske zajednice u Banja Luci
0 06.04.2024 09:50