Komšić: Turska stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH
(Izvor: Fena)

Komšić: Turska stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da mu je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu potvrdio da Turska ne podržava pokušaje bh. susjeda da se upliću u unutrašnje poslove BiH te da stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet  i stabilnost BiH.

Komšić je to izjavio danas medijima nakon sastanka s ministrom Çavuşoğluom u Sarajevu, ističući da je riječ o izuzetno prijateljskoj zemlji.

Naglasio je da su najviše razgovarali o odnosu susjeda i njegovoj posjeti Zagrebu.

Na pitanje o održavanju trilaternog sastanka između Turske, BiH i Srbije, Komšić je kazao da niko u Predsjedništvu BiH nema problem s tim da se održi taj sastanak.

- Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, razgovarali smo i maloprije sam se osvrnuo na to uvjeravanje ministra Çavuşoğlua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije u unutaršnje poslove BiH, pa i u smislu izmjena Izbornog zakona. To je naša stvar - istakao je.

Tvrdi da su pokušaji Zagreba da zloupotijebe sastanke, bilateralne, pa čak i poziciju zemlje članice Evropske unije ili NATO-a, samo odraz njihovog očaja.

- Što više budu uporniji, naš odgovor će biti sve čvršći. Drago nam je da imamo podršku Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno ko predstavlja narode – naglasio je.

Govoreći o unutrašnjim odnosima u BiH i izmjeni Izbornog zakona, Komšić je kazao da je Parlamentarna skupština BiH jedino mjesto gdje se o tome odlučuje.

- Sigurno se neće odlučivati niti u Zagrebu, Beogradu, Briselu, Berlinu, Washingtonu, Ankari – zaključio je Komšić.

Çavuşoğlu boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje je tokom jučerašnjeg dana posjetio Šehidsko mezarje Kovači te održao sastanke sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom-ef. Kavazovićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Također, danas se  sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te prevladavajućim Predsjedništva Šefikom Džaferovićem.

Çavuşoğlu je 14. juna u Istanbulu razgovarao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o dešavanjima u regionu, posebno u BiH.

Posjeta Mevluta Cavusoglua Bosni i Hercegovini dio je šire turneje šefa turske diplomatije koja uključuje sastanke i razgovore sa zvaničnicima Hrvatske, Srbije i Kosova.

federalna.ba/Fena

Željko Komšić Turska
Recep Tayyip Erdoğan Mevlüt Çavuşoğlu Turska Balkan
0 08.08.2022 12:44
Turska Ukrajina brodovi
0 08.08.2022 09:29
potres zemljotres Antalija Turska
0 07.08.2022 15:20
Istanbul Turska Ukrajina žito
0 07.08.2022 09:19