Komšić prisustvovao obilježavanju Dana Armije RBiH u New Yorku

Komšić prisustvovao obilježavanju Dana Armije RBiH u New Yorku

Na poziv Udruženja veterana i patriota Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine New York, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je obilježavanju 32. godišnjice od formiranja Armije Bosne i Hercegovine.

Komšić je rekao da je drugim poslom došao u New York, ali da mu je čast što prisustvuje skupu. Čestitao je Dan Armije RBiH svim njenim pripadnicima kao i pripadnicima MUP-a RBiH.

"Važno je da se priča o onome što je bilo prenosi na djecu. Mi znamo šta je bilo, ali ako ne budemo pričali o borbi Armije RBiH, ne da se hvalimo, nego o tome šta je ona značila, koliko je bila važna za opstanak BiH, za opstanak naroda, za opstanak svih onih koji tu zemlju doživljavaju kao svoju, ali ako tu ljubav ne budemo prenosili budućim generacijama izgubit će se sve to, i to će pokupiti prašina historije. Vrijeme prolazi i neko mora nastaviti da nosi tu ideju", rekao je Komšić.

Dodao je da da "smo uspjeli u jednom zadatku koji je historijski postavljen pred našu generaciju da se odbrani naša domovina, da odbranimo stečenu nezavisnost Bosne i Hercegovine".

"Kakva god da je Bosna i Hercegovina, a siguran sam da oni koji su se borili nisu zamišljali da će ona biti takva kakva je danas, a može joj se naći hiljadu i jedna primjedba, ja vas molim da imate uvijek na umu, to je naša domovina, imamo je, imamo državu. Država nije data zauvijek, puno je dušmana koji kruže oko države i rado bi završili ono što nisu uspjeli krvlju, tenkovima, topovima, uključujući i genocid, rado bi to danas da završe u miru. Zato kažem važno je da se priča prenosi dalje, da naša djeca ako ništa imaju tu strast u sebi kada govorimo o Bosni i Hercegovini", rekao je Komšić i dodao:

"Siguran sam da Bosna i Hercegovina ne može propasti, a znate zbog čega. Zato što je uvijek mnogo više onih koji će je braniti, pa čak i svojim životom od onih koji žele da je unište. Jedna od tih borbi se upravo odvija u UN-u. To je borba za istinu, da se ne zaboravi ono što se dešavalo jula 1995. u Srebrenici. To je ljudska borba koja nema veze s politikom, a ima veze sa moralom i našom domovinom."

Dodao je da je "puno ljudsko pravo biti ponosan na Dan Armije i na sve ono što on znači".

"To je nešto što me obilježilo do kraja života i ja ne da se ne stidim nego se ponosim i uvijek kažem, ne daj Bože, u istoj situaciji, sutra bih postupio opet isto", kazao je Komšić.

federalna.ba/AA

Željko Komšić New York Armija Republike BiH
Prva brigada policije Stari Grad Sarajevo Željko Komšić
0 18.05.2024 11:53
Željko Komšić Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 18.05.2024 10:55
Denis Bećirović rezolucija Srebrenica New York
0 17.05.2024 08:28
Željko Komšić Dževad Šabanagić
0 11.05.2024 12:25
Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH Armija Republike BiH
0 10.05.2024 17:35