Komšić primio akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Republike Latvije za BiH
(Izvor: Fena/Predsjednišvo BiH)

Komšić primio akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Republike Latvije za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je akreditivno pismo novoimenovane ambasadorice Republike Latvije za Bosnu i Hercegovinu Elite Kuzme. 

Bosna i Hercegovina i Latvija skoro 30 godina njeguju dobre biltaralne i prijateljske odnose, uz dosta potencijala za njihovo unapređenje, rečeno je na ceremoniji predaje akreditivnog pisma ambasadorice Latvije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost Latviji na snažnoj podršci integracijama naše zemlje u Evropsku uniju, te cjelokupnoj podršci ove zemlje evroatlantskim integracijama BiH.

Razgovarano je o pozitivnom toku ispunjavanja zahtjeva koji su stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu, a pred sjednicu Evropskog vijeća u martu mjesecu, na kojoj se očekuje otvaranje pregovora o članstvu naše zemlje u Evropsku uniju.

Ambasadorica Latvije istaknula je da Latvija daje punu podršku integracijama BiH u Evropsku uniju i spremna je podijeliti svoja iskustva na putu učlanjenja u zajednicu evropskih zemalja.

Tokom susreta razgovarano je o potrebi intenziviranja, kako bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije, obrazovanja, kulture i turizma, tako i odnosa na multilateralnom nivou.

Tom prilikom, predsjedavajući Komšić zamolio je za podršku Republike Latvije kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsko socijalno i ekonomsko vijeće UN-a za period 2025-2027, prilikom glasanja koje će biti održano u junu tekuće godine godine u New Yorku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poželio je uspješan mandat novoimenovanoj ambasadorici Republike Latvije za BiH sa sjedištem u Pragu Eliti Kuzmi, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. 

federalna.ba/Fena

Željko Komšić Latvija
Denis Bećirović Željko Komšić Antonio Gutteres
0 19.04.2024 08:55
Denis Bećirović Željko Komšić Alice Wairimu Nderitu UN genocid genocid u Srebrenici
0 18.04.2024 21:38
Denis Bećirović Željko Komšić UN Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 18.04.2024 09:20
Željko Komšić autizam Centar 'Vladimir Nazor'
0 02.04.2024 11:52
Latvija ostavka privatni avioni državna sredstva
0 29.03.2024 12:06