Komšić o potezu Izetbegovića: Potpuno beskorisno, od Varhelyia se ne može ništa dobro očekivati

Komšić o potezu Izetbegovića: Potpuno beskorisno, od Varhelyia se ne može ništa dobro očekivati

Nakon što je Bakir Izetbegović, gostujući u našem Dnevniku D, najavio odlazak u Brisel da se sastane s Oliverom Varhelyijem, komesarom za proširenje EU-a, oglasio se Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazavši da je taj potez potpuno beskoristan i bespotreban te da Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika, a također zna da od Varhelyija ništa dobro ne može očekivati, dodao je Komšić.

Izetbegoviću je jasno i da će Varhelyi tzv. šatl diplomatijom pokušati uspostaviti dijalog “plemenskih poglavica” koji gazduju “svojom teritorijom”, kazao je Komšić.

“Od toga ne može biti nikakve koristi, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana”, upozorio je Komšić. 

Komšić je istakao i kako je Izetbegoviću također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Evropskog vijeća i njegovih zaključaka, kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija.

“Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Brisela posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delica - ne sam, Bakire, ne sam”, zaključuje Komšić

federalna.ba

Željko Komšić Bakir Izetbegović Oliver Varhelji
SDA Bakir Izetbegović
0 16.08.2022 15:41
Željko Komšić Poljska telegram saučešća
0 06.08.2022 14:52
Bakir Izetbegović Livno
0 05.08.2022 15:29
Bakir Izetbegović Christian Schmidt Izborni zakon
0 31.07.2022 12:05