Prilog Maide Alić

Komšić i Konaković na zasjedanju Generalne skupštine UN-a

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković obratio se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i rekao da je potrebno glasno govoriti o genocidu u BiH koji se dogodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Ministar Konaković učestvuje na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gdje će i danas imati niz bilateralnih sastanaka.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić u svom obraćanju kritizirao je susjede i visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Uslijedile su i reakcije. 

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a naglasio je da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava izjavu Grupe prijatelja za odgovornost nakon agresije na Ukrajinu.

Ruska agresija na Ukrajinu nije izoliran slučaj, već predstavlja najočiglednije kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava“, istakao je Konaković.

Ministar Konaković, koji učestvuje na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, danas će prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem će razgovarati o ubrzavanju evropskih integracija u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i njenom utjecaju na sigurnost i stabilnost evropskog kontinenta. Predviđeno je da tokom boravka u Njujorku (New York) učestvuje i na sastanku o pitanju sukcesije bivše SFRJ, koji organizira ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon. 

„Bosna i Hercegovina treba podršku ukoliko je cilj sačuvati mir“, poručio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na Generalnoj skupštini UN-a. U kritikama nije štedio ni susjede, ali ni visokog predstavnika Kristijana Šmita. U oštrom tonu, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića uporedio je s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je s govornice Generalne  skupštine pozvao na promjenu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Na Komšićev govor uslijedile su i reakcije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da govor predsjedavajućeg nije usaglašen, ali da to nije ništa neoubičajeno u BiH. Cvijanović ne vidi ništa problematično u ponašanju Srbije.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da su Komšićeve izjave neodgovorne i politički štetne, te da nepotrebno dižu tenzije i usporavaju put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Muhamed Šahinović FK Sarajevo Rakow
0 11.12.2023 22:46
Benjamin Netanyahu Izrael Palestina Palestinska uprava
0 11.12.2023 22:26
Samir Zahirović Tuzla izložba fotografija
0 11.12.2023 21:29