Komšić i Bećirović sa Schmidtom o reformama na evroatlantskom putu BiH

Komšić i Bećirović sa Schmidtom o reformama na evroatlantskom putu BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili su danas visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta s kojim su razgovarali  o reformama na evroatlantskom putu BiH, posebno u kontekstu preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, što je i podstrek bh. vlastima za dalji angažman u postizanju reformi.

Kako je rečeno, pred Bosnom i Hercegovinom su važne sedmice, sastanci na visokom nivou sa EU tijelima i očekivanja su da se donesu pozitivne odluke za put Bosne i Hercegovine ka EU, koje će i građanima biti ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

OHR ima važnu ulogu da bude u funkciji izgradnje demokratske i pravne države koja ubrzanim koracima ide ka EU. Dodano je da se standardi u poštovanju demokratije u EU trebaju primjenjivati i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu pozitivne poruke i preporuke za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik za BiH Schmidt poželio je uspješan mandat članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izrazio očekivanje da će saradnja sa OHR-om biti tema narednih susreta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

federalna.ba/Fena

Žejlko Komšić Denis Bećirović Christian Schmidt
Denis Bećirović SAD
0 04.02.2023 17:25
SAD Nacionalni molitveni doručak Joseph Biden Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Denis Bećirović Željko Komšić Željka Cvijanović
0 02.02.2023 21:44