Komšić: Harmonikaš više ne može u Predsjedništvo, lako je glumiti mangupa
(Izvor: Screenshot)

Komšić: Harmonikaš više ne može u Predsjedništvo, lako je glumiti mangupa

„Lako je glumiti mangupa, al posljedice tog mangupluka mogu biti loše i to trpe obični građani“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sjednice Predsjedništva. Kako je kazao, on je zabranio medijima ulazak i fotografisanje u zgradi Predsjedništva i to upravo zbog harmonikaša i čitave scene koju je Milorad Dodik priredio u svom kabinetu jutros.

Komšić se osvrnuo i na Dodikovo prisustvo sjednici jutros tokom koje je, kako je i najavio glasao protiv tačaka dnevnog reda, dok je za tačke koje se tiču finansiranja tražio da budu skinute s dnevnog reda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon sjednice izjavio novinarima da je njihov cilj da tu obezbijede jedinstven stav sve trojice članova Predsjedništva BiH, jer je riječ o delikatnim stvarima.

"Po tumačenju Šefika Džaferovića i mene, riječ je o ugovoru 'sui generis', ugovoru svoje vrste, koji nije identičan ugovoru sa Vatikanom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu i to po svojim bitnim obilježjima ima karakter međunarodnog ugovora. Sjedište Srpske pravoslavne crkve ima karakter međunarodnog ugovora zbog toga što je sjednište SPC-a u Beogradu", pojasnio je Komšić.

Napomenuo je da je sjedište Islamske zajednice u Sarajevu, "dakle taj element inostranosti otpada, jer Islamska zajednica ima sjedište u Sarajevu".   

"Da bismo postigli ravnopravan odnos prema vjerskim zajednicama u BiH, naše je mišljenje da Predsjedništvo treba da prihvati i ovaj ugovor. Dodik se tome protivio zbog toga što je taj ugovor različit u odnosu na ugovore sa SPC-om i Kataličkom crkvom. I jeste, različit je utoliko koliko je različit islam u ispoljavanju, odnosno koliko je različito ispoljavanje i upražnjavanja religije drugačije kod muslimana u odnosnu na pravoslavce i katolike", kazao je Komšić.    

Dodao je da su Pravoslavna i Katolička crkva kršćanske crkve i imaju vrlo sličan način ispoljavanja religije, za razliku od Islamske zajednice koja, s obzirom na sve, ipak ima neka druga pravila.

Komšić kaže da je njegovo mišljenje, a misli da je to i mišljenje Šefika Džaferovića, " da mi nismo ti, niti bi to smjeli u državi koja poštuje vjerska prava i slobode, određivati vjerskim zajednicama način na koji će se upražnjavati religija".

"Najveća se rasprava vodila, mada to niko nije direkto pomenuo ali na to se misli, o obezbjeđivanju termina za džumu petkom. Islamska religija to traži od vjernika muslimana i nismo mi ti koji ćemo to pravo onemogućavati. Dakle, naše je da prihvatimo ono što jeste ispoljavanje religije", istaknuo je Komšić.

Kazao je da, nažalost, nisu mogli doći do konsenzusa po ovom pitanju, a cilj im je da ipak postignu konsenzus, tako da su izjašnjavanje o ovom pitanju ostavli za sljedeću sjednicu.

U međuvremenu će obaviti dodatne razgovore i s predstavnicima Islamske zajednice u BiH.

Džaferović: Očekujem ozbiljniju reakciju međunarodne zajednice

Član Predsjedništva Šefik Džaferović je kazao kako je bitno istaći da su se tokom sjednice dotakli teme o ugovoru između Islamske zajednice u BiH i Predsjedništva BiH. "Ima jedna znakovita promjena kod ponašanja Dodika. Za tačke za koje je zainteresovan tražio je da se skinu s dnevnog reda. To je jedna novina u ponašanju. Započeli smo razgovore o ugovoru države BiH i Islamske zajednice u BiH. Vidjet ćemo kako će se sve odvijati. Institucije moraju funkcionisati",  rekao je Džaferović.

Tvrdi da Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH moraju funkcionirati, te da svi oni koji su dužni da im pomognu u tome, moraju da reaguju, misleći pri tome na međunarodnu zajednicu.

Naglasio je da je imao kontakte s predstavnicima međunarodne zajednice, koji tvrde da je blokada neprihvatljiva. Međutim, Džaferović podvlači da to nije dovoljno.

"Ukoliko Dodik nastavi s takvom praksom, posebno s najavama za vraćanje nadležnosti, morat će doći ozbiljnija i snažnija reakcija međunarodne zajednice, koja ima mandat da u ovakvim situacijama pomogne BiH", kazao je.

Također je dodao da i institucije imaju obaveze da daju odgovore u ovakvim situacijama, a posebno pravosuđe, koje mora da radi posao.

"Na pitanje kako riješiti ovu situaciju, u prvom redu su institucije BiH, među kojima je i pravosuđe", kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju dovođenje harmonikaša i svirke u kabinetu Dodika, Džaferović je kazao da "tom muzičkom instrumentu nije mjesto u Predsjedništvu". Kazao je i da čitav događaj više govori o toj osobi nego o državi.

federalna.ba

Željko Komšić Milorad Dodik Predsjedništvo BiH
Milorad Dodik Vladimir Putin
0 02.12.2021 18:44
Britanski parlament Velika Britanija Ujedinjeno Kraljevstvo Milorad Dodik
0 02.12.2021 17:24
Željko Komšić Treći regionalni forum za sprečavanje nasilja nad ženama u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj
0 02.12.2021 09:32
Michael Roth Željko Komšić Šefik Džaferović
0 01.12.2021 17:46
Milorad Dodik SAD Rusija Vladimir Putin
0 01.12.2021 11:35
Milorad Dodik Državna imovina
0 30.11.2021 20:25