videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčkom ima pune ruke posla

Nema zaštićenih političara, poručeno je sa sjednice Skupštine Brčko Distrikta BiH, stav je nedavno formirane Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ove lokalne zajednice. 

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2022. godinu koja je formirana nakon usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Distrikta.

„Ovo nije represivan zakon nego preventivan zakon. Ovo je, naravno, prvo suočavanje nosilaca javnih funkcija s odredbama zakona. Ti postupci će tek slijediti i ono što mi izričemo jeste prevashodno u prvom planu opomena i novčana kazna“, istakla je Admira Mujić, predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH.

Provedeno je 36 postupaka, a izrečeno pet novčanih sankcija u iznosima od 1.000 do 3.000 KM, te 11 opomena.

„Da nema bilo kakve protekcije dokaz je i činjenica da je Komisija pokrenula postupak i protiv gradonačelnika zbog sumnje na sukob interesa. Čini mi se da je to danas jasno rečeno“, kazao je Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH (SNSD).

„Ono što me je zanimalo je imovina svih nas koji imamo obavezu da prijavimo imovinske kartone vas granica BiH. Kako mogu da provjere, da li su provjerili, nisu? Nisam baš dobio konkretan odgovor, u nekom narednom periodu postaviću i poslaničko pitanje vezanu za tu temu“, naveo je Boro Ristić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa do sada je kontrolisala ukupno 165 nosilaca javnih funkcija na području Brčko distrikta BiH.

federalna.ba

Brčko distrikt BiH sukob interesa
Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH pokušaj ubistva ubistvo
0 04.06.2023 12:41
sport Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 01.06.2023 22:10
mine Zijad Nišić Brčko distrikt BiH
0 30.05.2023 17:02