videoprilog Ane Skopljak (Dnevnik 2)

Komesarka EU-a: Izvještaji o 'potiskivanju' migranata su šokantni

Ylva Johansson, komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove, sastat će se u četvrtak s grčkim i hrvatskim ministrima kako bi razgovarali o najnovijim medijskim izvještajima o "potiskivanju" migranata.

"Neki od ovih izvještaja su šokantni i izuzetno sam zabrinuta", rekla je Johansson novinarima, komentarišući izvještaje koje su objavili Der Spiegel, ARD i Liberation.

U izvještajima su iznijeli dokaze da su grčke, hrvatske i rumunjske vlasti nasilno potiskivale tražitelje azila koji prelaze vanjske granice EU-a.

"Čini se da u tom slučaju postoji neka vrsta orkestriranog nasilja na našim vanjskim granicama, i čini se da postoje uvjerljivi dokazi o zloupotrebi sredstava EU-a", rekla je Johansson, aludirajući na činjenicu da su nacionalne vlasti primile značajna finansijska sredstva od EU-a za upravljanje vanjskim granicama.

Johansson je obećala da će razgovarati o tim izvještajima prilikom sastanka s grčkim ministrom za migracije Notisom Mitarachijem i hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem kasnije u četvrtak.

Johansson je naglasila da se ovi navodi moraju istražiti.

"Evropska komisija snažno se protivi bilo kakvim postupcima potiskivanja i više puta je naglašavala da su takve prakse nezakonite", rekao je Adalbert Jahnz, glasnogovornik za unutrašnje poslove, ranije u četvrtak na dnevnom brifingu Evropske komisije.

Nazvao je izvještaje "vrlo zabrinjavajućim maltretiranjem migranata, tražitelja azila i izbjeglica koji su neprihvatljivi" i dodao da se svi navodi "moraju istražiti" posebno u smislu poštivanja osnovnih ljudskih prava.

Jahnz je također kazao da izvršno tijelo EU-a "nastavlja izražavati ozbiljnu zabrinutost, na osnovu dokaza i izvještaja, koje su predstavili Evropski parlament i UNHCR".

Napomenuo je da je izvan nadležnosti Evropske komisije da istražuje postupke nacionalnih vlasti, ali se uvjerio da je ta institucija pomagala državama članicama u rješavanju "prijava o nezakonitim aktivnostima i korištenju proširenih granica".

federalna.ba/AA

Ylva Johansson potiskivanje migranata Hrvatska Grčka
Hrvatska koronavirus
0 20.10.2021 21:05
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Hrvatska oboljeli novozaraženi zaraženi
0 17.10.2021 13:38