Komentari su ga koštali: Kanye West više nije milijarder
(Izvor: EPA/ETIENNE LAURENT)

Komentari su ga koštali: Kanye West više nije milijarder

U rasponu od dvije sedmice, Kanye West je izgubio svoje predstavnike, veze s velikim modnim kućama i druge unosne veze zbog nedavnih anticrnačkih i antisemitskih komentara.

Dok je sportski brend Adidas u utorak okončao svoje partnerstvo s Westom procijenjeno na 250 miliona eura, navodno koštajući crnog američkog repera statusa milijardera, mnogi se pitaju jesu li postupci modnog i muzičkog mogula okončali njegovu desetljećima dugu karijeru.

Ye, prije poznat kao Kanye West, nije nov u kontroverzama. Prije najnovije „vatrene oluje“, Yeovi postupci i komentari stalno su izazivali bijes, a mnogi su optuživali njegove modne i muzičke partnere za ignorisanje njegovog uvredljivog ponašanja.

Od 2016. Ye se suočio s brojnim optužbama. Ranije te godine kritizirali su ga zbog njegovog prihvatanja desničarske politike, uključujući nošenje zloglasnog crvenog kačketa "Učinimo Ameriku ponovno velikom" i javne podrške bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu. Ye je ove godine najavio da će kupiti krajnje desničarsku aplikaciju za društvene mreže Parler.

Dok je nastupao na svojoj kasnije otkazanoj turneji Saint Pablo 2016., Ye je održao govor u kojem je slavio Trumpa dok je istovremeno kritizirao svoje kolege u muzičkoj industriji kao što su Beyoncé i Jay-Z.

Ye je kasnije tokom turneje hospitaliziran zbog hitnog psihijatrijskog stanja. Dijagnosticiran mu je bipolarni poremećaj i razgovaralo se o njegovoj bolesti, iako medicinski stručnjaci i zagovornici upozoravaju da njegovu netrpeljivost i mentalne zdravstvene probleme treba tretirati odvojeno.

Od tada je Ye dao brojne komentare protiv crnaca. Jednom je proglasio ropstvo "izborom" i rekao da abolicionistica Harriet Tubman "nikada zapravo nije oslobodila robove", što je izazvalo daljnju reakciju.

Nedavno je porodica Georgea Floyda najavila da planira tužiti Yea zbog njegovih komentara da je Floyd umro od uzimanja fentanila kada je porota zaključila da su Floyda ubili policajci iz Minneapolisa, a ubistvo je snimljeno mobitelom.

Nekoliko ih je također prozvalo Yea zbog njegovog maltretiranja njegove bivše supruge, Kim Kardashian, kao i njenog bivšeg dečka, komičara Petea Davidsona. Ye je objavio brojne screenshotove na svom Instagramu i prijetio Davidsonu. U jednom trenutku, Ye se pohvalio na društvenim mrežama da je Davidson izbrisao svoj Instagram račun usred eskalirajućih prijetnji Yea i njegove baze obožavatelja.

To nije bio prvi put da je Ye optužen za maltretiranje bivših partnera. Njegova bivša djevojka Amber Rose rekla je da ju je Ye maltretirao 10 godina nakon što je njihova dvogodišnja veza okončana 2010.

Ovog mjeseca Ye je dobio brojne kritike zbog majica kratkih rukava koje je predstavio na pariškoj sedmici mode na kojima je stajao slogan nadmoći bijele rase "Bijeli životi su važni". Kasnije je te majice poklonio beskućnicima koji žive u Los Angelesu. Ye je također koristio svoj Instagram račun kako bi javno uvrijedio modnog urednika Black Voguea koji je prozvao Yeovu kolekciju, što je navelo Vogue da izda izjavu u kojoj osuđuje Yeove izjave i kasnije signalizira da časopis više neće sarađivati s njim.

Ubrzo nakon toga, nekoliko Yeovih antisemitskih ispada i komentara činilo se kao posljednja kap koja je prelila čašu za mnoge, a mnoge tvrtke su od tada javno prekinule veze s umjetnikom i pozvale druge da učine isto. Ye je također zaključan sa svojih računa na društvenim mrežama na Instagramu i Twitteru.

Agencija za talente CAA u ponedjeljak je odbacila Yea zbog njegovih komentara. Nije obnovljen ni ugovor s Def Jamom, produkcijskom tvrtkom s kojom je dugo bio povezan. Streaming usluge poput Spotifyja i Apple Musica suočene su s pritiskom da prestanu puštati Yeovu muziku, izvijestio je New York Times.

Nekoliko sedmica nakon što je Ye prošetao na Balenciaginoj reviji na Pariškoj sedmici mode, brend je objavio da je prekinuo vezu s njim.

"Balenciaga više nema nikakvu vezu niti ikakve planove za buduće projekte vezane uz ovog umjetnika", rekao je Kering, Balenciagina matična tvrtka, za Women's Wear Daily. Brend je također uklonio asocijacije na Yea sa svoje web stranice, uključujući suradnju između Yeezy Gapa i brenda, izvijestio je Insider.

Ye je javno podijelio nezadovoljstvo brendom Gap, objavivši u septembru da je raskinuo ugovor o saradnji s tvrtkom. Gap je uzvratio da je poduzeo korake za prekid svog partnerstva s Yeom, objavljujući u utorak da tvrtka "poduzima hitne korake za uklanjanje Yeezy Gap proizvoda iz svojih trgovina" i zatvara Yeezy Gap web stranicu. Dvojica sportaša koje zastupa Ye također su prekinuli suradnju s njim u utorak: napadač Boston Celticsa Jaylen Brown i NFL superzvijezda Aaron Donald. Obojicu je zastupala agencija Ye’s Donda Sports.

Brown je u nedavnom intervjuu rekao da se želi držati Donda Sports jer "predstavlja obrazovanje, predstavlja aktivizam, disrupciju". U intervjuu za Boston Globe, Brown je dodao: “To je predstavljalo jednoroditeljska kućanstva, a puno je više ljudi uključeno u tako nešto.”

Međutim, Brown je u utorak pokazao drugačiju strunu, rekavši u izjavi: "Ja ... se snažno protivim bilo kakvom antisemitizmu, govoru mržnje, pogrešnom predstavljanju i opresivnoj retorici bilo koje vrste."

Donald je dodao: "Riječi i postupci puni mržnje imaju posljedice i ... moramo biti bolji kao ljudska bića."

Yeovi komentari i postupci nisu samo uzeli danak umjetnikovom društvenom položaju – oni su također osjetno povrijedili njegov finansijski položaj.

Od utorka Ye više nije bio na Forbesovoj listi milijardera jer su se redovi onih koji su završili saradnju s mogulom povećali.

federalna.ba/The Guardian

Kanye West gubitak komentari