Komarica za Mrežu: Naši političari su pijuni u rukama velikih sila

Je li BiH na prekretnici, šta će Dodik uraditi sa pričom o mirnom razdruživanju, da li je Evropa na BiH pokazala svoje pravo lice, zašto su Hrvati napustili Hrvate i ko je glavni krivac, zašto Posavinu umjesto Hrvata naseljavaju lisice i gavranovi za Mrežu odgovara biskup Franjo Komarica.

Kaže da njegova vjera u Boga uključuje nužno i ispravan odnos prema čovjeku.

"Za razliku od Boga, čovjek je promjenjiv. Čovjek nije Bog i ne može biti tako savršen i nepromjenjiv. On je podvrgnut i protivniku božijem, mi ga nazivamo đavo, koji je protivnik i čovjeku. Baš zato je, zbog svoje nesavršenosti, u stanju razočarati drugog čovjeka i ne uzvratiti mu ono što bi trebao, ljubav za ljubav."

Smatra da smo mi mali narod i da smo zato kroz prošlost bili, a i danas smo, poligon tzv. velikih naroda.

"Naši su narodi politički nezreli i zato su izloženi manipulacijama od strane nekih koji  ih žele iskoristiti. I naši političari su zapravo samo pijuni, igrači u takvom jednom međunarodnom konglomeratu kad je u pitanju humaniziranje današnjeg čovječanstva i u Evropi i van nje."

Navodi da su naši političari mali i ugledaju se na velike.

"Bojim se da kod nas ima onoga veži konja gdje ti aga kaže. A što se naroda tiče, ovce su to. To strašno grubo zvuči ali je nažalost sirova realnost naša."

Kada je riječ o pričama o podjelama, granicama, mirnom razdruživanju, biskup navodi da ništa ne isključuje.

"Tu priču ne vode domaći. Oni mogu biti glasni i manje glasni, ali puno ovisi o međunarodnim međusobnim odnosima evropskih i nekih drugih sila van Evrope. Domaći političari ne bi bili uopšte na svome mjestu da im nije dopustila međunarodna zajednica. To i jeste problem. Zato nije pitanje kud ide Bosna, već je pitanje za velike sile šta kanite vi s nama. Quo vadis Evropa? To je pitanje. U tom kontekstu mi smo, nažalost, namjerno ostavljen poligon gdje se može i dalje još odmjeravati snaga mišice aktera koji ovdje imaju svoje određene interese."

Stranci mi kažu da mi za njih nismo ljudi

Ističe da je kao čovjek član ljudskog roda i da se smatra zaduženim da se ne razdružuje ni od kog člana ljudskog roda.

"Ni od kojeg naroda, ni od koje sredine. Želim biti prijatelj svakom čovjeku, svakom narodu, svakoj sredini, svakoj zemlji, svakom gradu, svakom selu. Prema tome, šta znači razdruživanje? Pa ne može danas niko živjeti sam. Od koga će Dodik otcijepiti RS? BiH nije važna, niti je RS važan. Važan je čovjek, stanovnik BiH i RS-a. Ja ću pitati Republiku Srpsku, gdje su Banjalučani u Banja Luci? Zašto oni nisu u RS-u? Zašto nisu u BiH? Ko je taj političar iz BiH ili RS-a koji se smatrao zaduženim za svoje sugrađane? Nije lako voditi državu. S kime ćeš ti živjeti? Pa ti ne možeš bez Hrvatske, ne možeš bez ostatka Bosne, ne možeš bez Srbije, bez Evrope. To da nije žalosno bilo bi smiješno. Puno puta sam pitao zašto u Bosni ne vrijedi Povelja o ljudskim pravima i kažu mi zato biskupe što vi za nas niste ljudi. Tako meni kažu stranci."

Navodi da političari moraju biti odgovorni za svoje poteze. 

"Treba ovdje omogućiti temeljna ljudska prava i za pojedince i za grupe, što etničke, što vjerske. Ako toga nema onda će uvijek neko imati razloga da kaže fali to i to. Uvažite dostojanstvo svakog čovjeka, svakog naroda, svake vjerske ili druge etničke  zajednice."

O Hrvatima u RS-u kaže: "Nisu napušteni od Boga. Pred očima suvremene evropske civilizacije, kulture i svih mogućih tzv. povelja o ljudskim pravima, opet nestaje jedan narod. Hrvatski narod. Na području pola Bosne nema naroda. A to je projekt međunarodne zajednice. Neće biti sretna Evropa bez sretne BiH u jedinstvenosti, sa razumljivom različitošću. BiH je Evropa u malom. To evropski političari dobro znaju. Puno puta sam ih upozorio da se poigravaju s nama. Mi smo plod nejedinstva evropskih glavnih aktera."

Nesređena BiH je rak rana na tijelu Evrope

Kako kaže, puno puta je i u Bosni i u Zagrebu pitao kome Hrvati u RS-u pripadaju.

"U Zagrebu su mi rekli ne smijemo mi tamo zbog međunarodne zajednice, mi želimo u EU. Kome mi pripadamo? Banja Luci ne pripadamo. Nije Bog stvorio Posavinu, najplodniji dio BiH, za lisice i gavranove. Pa nismo toliko glupi koliko nam se ovdje prosipa gluposti koju mi trebamo prihvatiti kao istinu. Evropa mora željeti BiH jer ona bez BiH ne samo da nije vjerodostojna, nego je dobrano ugrožena. Nesređena BiH je rak rana na tijelu Evrope. Meni su predstavnici međunarodne zajednice rekli da ne žele pravnu državu ovdje, nego što gore to bolje. To je bolno, sramotno, nedopustivo."

Biskup Komarica smatra da nam trebaju graditelji suživota.

"Konstruktivci svih strana svijeta, svih naroda, svih strana ujedinite se. Nije vrag toliko moćan koliko se pravi važan. Hajmo pokazati da se ne mirimo sa destrukcijom, ne mirimo se sa ludošću. Hajmo pokazati da smo dovoljna široka srca, da vidimo druge kao drugačije."

Na pitanje da li je ovo neka prekretnica u BiH odgovara: "Neće i ne može biti gore. Ja sam sklon razmišljanju da dozrijeva to vrijeme u međunarodnim konstelacijama da se počne sređivati konačno situacija u našoj kući. Ne samo u BiH, nego je Balkan još uvijek nesređen. Evropa sve više doživljava sebe da dolazi pred zid, da mora skinuti masku. Nedjeljiva BiH u EU je i za EU i za narode u BiH najoptimalnije rješenje. Sve drugo praktički ne dolazi u obzir. Luda je pomisao da se BiH može podijeliti. Nema šanse da neko to ozbiljno počne provoditi."

federalna.ba

Mreža Franjo Komarica
Mreža
0 11.06.2024 21:49
svesrpski sabor Mreža
0 11.06.2024 21:11
Mreža Srebrenica
0 11.06.2024 21:10
Srbija izbori Mreža
0 04.06.2024 22:15
UKC Tuzla linearni akcelerator Mreža
0 04.06.2024 22:14