Kolumbijska vlada i pobunjenici ELN-a produžili primirje za još šest mjeseci
(Izvor: AA)

Kolumbijska vlada i pobunjenici ELN-a produžili primirje za još šest mjeseci

Kolumbijska vlada i pobunjenici Nacionalne oslobodilačke armije (ELN) složili su se da produže bilateralni prekid vatre za još šest mjeseci, navodi se u saopćenju obje grupe.

Prvobitni šestomjesečni prekid vatre istekao je prošle sedmice, a zatim je produžen za pet dana.

Pregovarači s obje strane, na sastanku u Havani, naznačili su da će Bilateralni, nacionalni i privremeni prekid vatre (BNTFC) trajati 180 dana.

U saopćenju, objavljenom oko ponoći, navodi se da je ELN odlučio da "jednostrano i privremeno obustavi ekonomske pritvore, što je obaveza koju će pratiti Mehanizam za praćenje i verifikaciju".

Iako je ELN obustavio otmice tokom pregovora, njegovi lideri su tražili od vlade finansijska sredstva za izdržavanje svojih boraca, što je pitanje kojim se bave u pregovorima

Vlada predsjednika Gustava Petra ponovo je započela mirovne pregovore s ELN-om 2022. godine kao dio politike "potpunog mira" za okončanje šestodecenijskog sukoba u toj južnoameričkoj zemlji, u kojem je ubijeno više od 450.000 ljudi.

Do sada je Petrova vlada održala šest rundi mirovnih pregovora sa ELN-om, proces koji podržavaju Meksiko, Norveška, Venecuela, Kuba, Brazil i Čile, koje učestvuju kao zemlje garanti.

federalna.ba/Fena

primirje Kolumbija ELN
Gaza primirje rezolucija trenutni prekid
0 26.03.2024 08:11
Pojas Gaze Izrael Palestina primirje Kairo Egipat
0 03.03.2024 09:31
Evropski parlament Pojas Gaze Izrael primirje prekid vatre EU
0 28.02.2024 23:30
Joe Biden primirje Gaza
0 27.02.2024 08:11