videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Koliko će eventualna smjena vlasti u Albaniji utjecati i na samo Kosovo?

U nedjelju su u Albaniji se održavaju deseti po redu paralmentarni izbori. Nakon skoro osam godina vlasti, Socijalističkoj partiji premijera Edija Rame prijeti smjena. Korupcija i kriminal smijenili su vlast na Kosovu - koliko će eventualna smjena vlasti u Albaniji utjecati i na samo Kosovo?

Dva mjeseca nakon izbora na Kosovu, kad smo svjedočili povijesnom rezultatu pokreta Samoopredjeljenje, slijede izbori u Albaniji. Deseti, jubilarni,  moguće je donose i promjenu vlasti.

„Edi Rama je već dva mandata premijer Albanije i vjerovatno dolazi do zasićenja pa lako plasiraš neke parole, kao mi smo protiv Mini Šengena, mi smo za ujedinjenje sa Kosovom, mi smo za direktno učlanjenje u EU, onda borba borba protiv korupcije... To sve u štampi možda dominira, ali realna stvar, zašto se mijenjaju političke garniture – prije svega zasićenje ljudi“, kaže Ljubomir Stanojković, bivši poslanik u Parlamentu Kosova.

Usporedbe sa promjenom vlasti na Kosovu postoje, ali samo time što je moguće da će se promijeniti vlast, i to ne nečim novim, kao na Kosovu.

„U Albaniji opozicija je nekad bila na vlasti i oni su svi skupa više-manje krivi za ono što se dršavalo posljednjih 20 godina u Albaniji. Tamo kad se priča o korupciji i nekim negativnim fenomenima - ne mislim da možemo očekivati neku ogromnu promjenu“, smatra Agron Bajrami, glavni urednik „Koha ditore“

Stanojković je skeptičan: „Ako smo imali neki zalet, nešto uhodano između odnosa Beograda i Tirane, odnosno Albanije i Srbije, koji su na dobrom nivou, očekujem da će da stagnira ta neka saradnja, ali ne toliko dugo. Opet će morati da zaživi ko god bude došao. Čitam te neke izjave da su oni protiv Mini Šengena, ali neće smjeti da se odupru onome čemu međunarodna zajednica teži“.

Mini Šengen jeste bitan, bitna je i Albanija, ali suština problema leži negdje drugdje.

„Srbija mora priznati Kosovo da bismo mi išli naprijed. Mini Šengen ništa ne znači ako mi ne znamo i nećemo da znamo da onaj drugi postoji, da i on isto ima neka svoja prava i neke svoje ideje. Ja uvijek razmišljam o tome, kako je BiH priznata država, članica UN, a još ima elementarnih problema sa suverenitetom i integritetom - onda nam ni priznanje ne znači ništa. Mi moramo riješiti problem u srži“, ističe Bajrami.

Čini se kako oči iz Prištine, Gnjilana, Mitrovice, Prizrena oči nisu uprte u Tiranu već u Beograd.

federalna.ba

Kosovo Albanija Srbija
Crna Gora Srbija Rezolucija o genocidu u Srebrenici Zdravko Krivokapić
0 23.06.2021 00:43
Srbija koronavirus
0 22.06.2021 16:50
Srbija genocid rezolucija
0 21.06.2021 20:26