Razgovarala Jasenka Tica Isović

Kojović za FR: Izetbegović i ja imamo isto mišljenje o karakteru rata u BiH

Za Federalni radio govorio je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke. Kanton Sarajevo se trenutno nalazi u jednoj od najstrašnih kriza od rata na ovamo. Imamo pandemiju, urušenu ekonomiju i strašne socijalne probleme. Nova, stabilna i funkcionalna vlast koja će ih rješavati je prioritet. Vlada na čelu sa Nenadićem ništa od toga nije bila. Ovo je raspad sistema, poručio je Kojović.

„Procedure su tu i to zavisi od brzine kojom će se nadležne komisije očitovati. Ja vjerujem da ova Vlada jedva čeka da ode i vjerujem da neće biti otezanja. Kao što ne vjerujem da će ostavke Nenadića i Čelika utjecati na to. Očekujemo da do Nove godine imamo novu Vladu Kantona Sarajevo. Sve i da bude opstrukcija, postoje zakonski rokovi i ako ništa, oni će morati biti ispoštovani."

Novi premijer Kantona Sarajevo bit će izabran dogovorom kao i do sad, a izborni rezultat stranaka neće biti kriterij za to.

„Mi nismo matematička koalicija kao HDZ i SDA“, kazao je Kojović. „Premijera ćemo izabrati od onih najboljih kandidata koje imamo na raspolaganju i razgovori o imenu će krenuti za nekoliko dana.“

Kojović kaže da su rezultati izbora u Sarajevskom kantonu rezultata akumulacije nezadovoljstva građana. Pospremanje mora krenuti od zdravstva. Građani su nezadovoljni, nemaju kome da se obrate, stoje u redovima. Smjena kadrova na čelu zdravstvenih institucija nije isključena.

„Prije nego što krenemo u smjene, moramo vidjeti koliko je ljudima bilo dopušteno da rade svoj posao koji im je povjeren. Imali smo Krizni štab koji je imao status savjetodavnog organa Vlade koja nije uopće slušala šta kaže Krizni štab. Ono što ja očekujem u narednom periodu jeste da nas u ovim segmentima koji se tiču pandemija i smanjenja posljedica pandemije vode eksperti, a da Vlada bude servis Kriznom štabu.“

Osvrćući se na proteklu kampanju, Kojović je kazao da je taj princip insistiranja na nacionalnom kriteriju doveo do raznih ličnih uvredljivih aluzija od kojih se teško braniti.

"Ja se sa Bakirom Izetbegovićem slažem u potpunosti o karakteru rata, o tome šta se ovdje dogodilo '92. godine, o zločinima koji su počinjeni, o genocidu u Srebrenici, o svemu što se dogodilo. Ono o čemu se mi ne slažemo je o karakteru mira. Odnosno o tome šta je SDA radila u ovih 25 godina nakon rata. Umjesto da gradi državne insitucije, da gradi funkcionalan sistem vladanja, oni su se posvetili ličnom i stranačkom bogaćenju i jačanju svojih uskih političkih interesa, a posljedice toga smo vidjeli evo u ovo vrijeme pandemije.“

Kojović je kazao kako se osjeća glupo i povrijeđeno, jer stalno mora dokazivati svoj odnos prema ovoj zemlji, ali da mu to nije teško.

„Bakir Izetbegović je u koaliciji sa HDZ-om koji slavi Herceg-Bosnu i njene ratne zločince, u koaliciji je sa ljudima koji su četnici i koji kad im kažete da su četnici oni vam kažu hvala, jer im je to komplimet, a njihov najveći napad je na čovjeka koji cijeli svoj život govori da je prije svega Bosanac i Hercegovac i voli ovu zemlju.“

Na pitanje kako će funkcionirati Četvorka kad se na stolu nađu ideološke razlike, Kojović je kazao da sve oko čega ne postoji dogovor neće biti nametnuto. Svako ima pravo da bude protiv nečega, ali ako zakon to omogućuje, onda je to druga priča. Ono što već postoji, a oko čega također nema saglasnosti je već dogovoreno. Tako su promjena naziva Osnovne škole Mustafa Busuladžić ili, recimo, organiziranje Povorke ponosa neizbježni.

„Proces promjene naziva te škole je takav da će on biti moguć tek nakon uspostavljanja većine u Općinskom vijeću Novog Grada, koalicioni partneri neće praviti problem oko toga, kao što neće biti problema ni oko Gay pridea, jer je to zakonom omogućeno - i to je minimum koji će biti ispoštovan. To je zapravo suština, zaključio je Kojović.

federalna.ba