Koalicija 'Pod lupom' angažirala posmatrače za izbore u Prijedoru

Koalicija 'Pod lupom' angažirala posmatrače za izbore u Prijedoru

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedor, Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" započela je s aktivnostima organizacije nestranačkog, građanskog posmatranja prijevremenih izbora u Prijedoru.

Posmatrači Koalicije će pratiti izborni proces na svim biračkim mjestima u Prijedoru, rad Gradske izborne komisije Prijedor, te u slučaju potrebe i rad Glavnog centra za brojanje u Sarajevu, najavljeno je.

Kako su naveli pratit će otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate kao i sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Za učešće na prijevremenim izborima CIK BiH je ovjerio 16 političkih subjekata (11 političkih stranaka i pet nezavisnih kandidata) koji će u narednih 15 dana u skladu s pravilima utvrđenim Zakonom, moći organizirati aktivnosti da bi stekli podršku birača za predstojeće izbore.

Iz Kolacije su pozvali sve političke subjekte da izbornu kampanju vode u mirnom okruženju, u skladu s demokratskim principima i poštujući pravila ponašanja u izbornoj kampanji propisana Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da građani Koaliciji "Pod lupom" mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža Koalicije.

federalna.ba/Fena

Koalicija Pod lupom Pod lupom Prijedor izbori
Republika Srpska opozicija izbori
0 29.12.2021 22:43
Jelena Trivić PDP izbori
0 28.12.2021 21:50
Indija koronavirus izbori
0 24.12.2021 08:30
Prijedor razbojništvo taksista
0 23.12.2021 12:05